latinica  ћирилица
08/02/2016 |  22:05 ⇒ 22:17 | Autor: Večernje novosti

Del Ponte: Ruska intervencija u Siriji dobra stvar

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte, koja trenutno radi na istrazi kršenja ljudskih prava u Siriji, podržala je ruske vazdušne napade na teroriste.
Karle Del Ponte (Foto: www.theguardian.com) -
Karle Del Ponte (Foto: www.theguardian.com)

- Sve u svemu, mislim da je ruska intervencija dobra stvar, jer konačno neko vrši napade na te terorističke grupe - rekla je Del Ponte za švajcarsku televiziju RTS.

Ona je među te terorističke grupe uvrstila Islamsku državu i Al Nusra front.

Bivša haška tužiteljka, a sada članica Komisije UN za istragu o Siriji je ipak dodala da Rusi "izgleda ne prave dovoljnu razliku između terorista i drugih, a to nije dobro".

Rusija je prošle godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji na poziv sirijskog predsjednika Bašara Asada, navodeći da gađa ID i druge džihadističke organizacije. Zapad, međutim, optužuje Rusiju da usmjerava napade na umjerenu opoziciju.

Del Ponteova (66) je takođe istakla kako smatra da Asad treba da bude uključen u mirovne pregovore.

- Ako želite prekid vatre, ako želite mir, prvo treba da pregovarate sa vladom - navela je Del Ponteova, istakavši da je nekadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević već bio pod istragom kad je sklopljen sporazum u Dejtonu 1995, kojim je okončan rat u Јugoslaviji.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč navodela je u svom izveštaju da su u rusko-sirijskim vojnim operacijama u Siriji korišćene, međunarodno zabranjene, kasetne bombe.