latinica  ћирилица
08/02/2016 |  22:16 ⇒ 22:18 | Autor: TANЈUG

SAD za što brže postavljanje antiraketnog sistema u Ј.Koreji

Američka vojska se nada da će u Јužnu Koreju što je skorije moguće poslati sofisticirani raketni odbrambeni sistem, saopštio je danas Pentagon.

Zvaničnici južnokorejske i američke vojske su, nakon što je Sjeverna Koreja juče na zaprepašćenje čitavog svijeta lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, najavili da će započeti formalne razgovore o postavljanju odbrambenog sistema kratkog i srednjeg dometa THAAD  u Јužnoj Koreji, veoma blizu Sjevernoj Koreji, prenijela je agencija AFP.

"Ne bismo da govorimo detaljno o rokovima, ali željeli bismo da to bude preduzeto što je brže moguće", izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk.

"Upravo ovih dana počinjemo konsultacije sa Јužnom Korejom i očekujemo da će one biti brzo okončane", istakao je on.

Sjeverna Koreja se zbog lansiranja rakete našla pod oštrom kritikom čitavog svijeta, budući da se to smatra korakom bliže upotrebi interkontinentalnih balističkih raketa, koje bi mogle da pogode čak i SAD.

Sistem  THAAD  ispaljuje antibalističke rakete koje bi trebalo da pogode neprijateljske rakete bilo unutar ili van Zemljine atmosfere, tokom posljednje faze njihovog leta.

Kina se oštro protivi raspoređivanju tog raketnog sistema tako blizu svoje granice, ali je Kuk istakao da sistem THAAD  ne predstavlja nikakvu prijetnju toj zemlji.

"Ako taj sistem bude raspoređen na Korejskom poluostrvu, on će biti usmjeren isključivo na Sjevernu Koreju, a doprinijeće antiraketnoj odbrani koja će povećati postojeće sposobnosti za odbranu od mogućih sjevernokorejskih raketnih prijetnji", rekao je portparol Pentagona.