latinica  ћирилица
09/02/2016 |  07:55 ⇒ 10:27 | Autor: SRNA

Delegati o zakonu o Ustavnom sudu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH s mišljenjem Ustavnopravne komisije
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je 5. februara da su prijedlozi ovih zakona čiji su predlagači delegati iz Kluba srpskog naroda, usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe.

Predstavnički dom parlamenta BiH nije 3. februara usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije tog doma o prijedlozima navedenih zakona, jer mišljenje nije dobilo podršku 13 poslanika iz Republike Srpske.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim, radi jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Ovim prijedlogom zakona, BiH kao članica Međunarodne organizacije rada ovu oblast harmonizuje s ratifikovanim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Propisuje se da zaposleni ne mogu početi štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti.

Dom naroda bi u prvom čitanju trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, kojim se uspostavlja sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja, te obezbjeđuju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu s nadležnostima Savjeta ministara BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi u prvom čitanju, čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu s načelima efikasne javne uprave.

Predstavnički dom ranije je podržao amandmane prema kojim poslanici neće imati pravo na savjetnike i šefove kabineta.

Izmjenama i dopunama ovog zakona jednoobrazno se rješavaju pitanja posebnih uslova za imenovanje rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca upravnih organizacija, čime se stvara mogućnost veće konkurencije i sprečava praksa subjektivnosti u isticanju uslova koje su do sada propisivale institucije pojedinačno.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH u prvom čitanju, kojim su uvažene preporuke Manivala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene.

Dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde BiH, kao registarskom organu, dostavljaju finansijske izvještaje radi objave na veb-stranici, čime se dodatno obezbjeđuje praćenje finansijskih tokova novca.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i Izvještaj Evropske komisije za BiH za 2015. godinu, čiji je podnosilac Evropska komisija, kao i Akcioni plan za provođenje Reformske agende na nivou Savjeta ministara BiH.