latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:34 | Autor: SRNA

Bez izgleda za normalizaciju odnosa Moskve i Ankare

Kontakti između Rusije i Turske neće biti ponovo uspostavljeni ako pozicija Ankare ostane nepromijenjena, rekao je Andrej Karlov, ruski ambasador u Turskoj u intervjuu za TASS.
Andrej Karlov (foto:skandalozno.rs) -
Andrej Karlov (foto:skandalozno.rs)

Odnosi između Rusije i Turske su narušeni zbog razilaženja oko obaranja ruskog "Su-24M" bombardera od strane turskog aviona 24. novembra.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin postavio je uslove za prevazilaženje krize u bilateralnim odnosima: Turska treba da ponudi službeno izvinjenje zbog obaranja ruskog bombardera, nadoknadi štetu i kazni one koji su krivi", podsjetio je Karlov.

Međutim, dva mjeseca nakon incidenta, Moskva nije dobila izvinjenje od Ankare.

"Naprotiv, tursko rukovodstvo daje sve ratobornije izjave protiv Rusije. Nas terete, bez dokaza, za kršenje turskog vazdušnog prostora i za vazdušne udare protiv mirnih građana u Siriji", rekao je ambasador i dodao da, u ovim uslovima, ne vidi perspektivu normalizacije odnosa.

Rusko-turska saradnja je obustavljena i kontakti su zamrznuti, ali ne zbog greške Rusije, podsjetio je Karlov i napomenuo da budućnost bilateralnih odnosa u potpunosti zavisi od turske strane, te ukoliko Ankara ne promijeni svoj stav, kontakti neće biti normalizovani.