latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:55 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Dom naroda PS BiH: Skinuti zakoni o Ustavnom sudu i Krivičnom zakonu

Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s dnevnog reda skinuo Prijedloge zakona o Ustavnom sudu i o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Zvanično obrazloženje nije ponuđeno.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je 5. februara da su prijedlozi ovih zakona čiji su predlagači delegati iz Kluba srpskog naroda, usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe.

Predstavnički dom parlamenta BiH nije 3. februara usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije tog doma o prijedlozima navedenih zakona, jer mišljenje nije dobilo podršku 13 poslanika iz Republike Srpske. Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH. Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava. U dnevni red naknadno je uvršten Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju, kojim se predviđa ukidanje takozvanog bijelog hljeba za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH.

ŠAROVIĆ: U TOKU KONTROLA IZVOZNIKA MESA U TURSKU

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca, zajedno s nadležnim institucijama BiH i entiteta, sprovodi nadzor i kontrolu pet objekata koja se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tokom čega su evidentirane određene nepravilnosti, potvrdio je resorni ministar Mirko Šarović.

- Do sada je otkriveno 725 lažnih stočnih pasoša u tri izvozna objekta. Otkrili smo i slučajeve štampanja falsifikovanih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja. Uočili smo i propuste i neadekvatno postupanje veterinarskih inspektora prema propisanim procedurama, rekao je Šarović.

PODRŽANO UKIDANjE "BIЈELOG HLjEBA" 

 Dom naroda PS BiH podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SBB, a predviđa ukidanje tzv. bijelog hljeba za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH. U ime Predstavničkog doma, koji je ovaj zakonski prijedlog usvojio u februaru prošle godine, poslanik SBB-a u tom domu Damir Arnaut pozvao je delegate da podrže predloženo rješenje.

Navedeni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 26. februara prošle godine, ali on do sada nije razmatran u Domu naroda.

USVOЈENO VIŠE PRIЈEDLOGA ZAKONA U PRVOM ČITANjU

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.  Ovim prijedlogom zakona, BiH kao članica Međunarodne organizacije rada ovu oblast harmonizuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Propisuje se da zaposleni ne mogu stupiti u štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti.

Delegati su u prvom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, kojim se uspostavlja sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja, te obezbjeđuju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu s nadležnostima Savjeta ministara BiH.

Takođe, u prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu s načelima efikasne javne uprave.

Predstavnički dom ranije je podržao amandmane prema kojim poslanici neće imati pravo na savjetnike i šefove kabineta, a ovi amandmani postali su dio teksta Prijedloga zakona koji razmatra Dom naroda.

Delegati su u prvom čitanju podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Dom naroda podržao je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, kojim su uvažene preporuke Manivala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene. Dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde BiH, kao registarskom organu, dostavljaju finansijske izvještaje radi objave na veb-stranici, čime se dodatno obezbjeđuje praćenje finansijskih tokova novca.

BEZ ЈEDINSTVENOG STAVA O IZVЈEŠTAЈU EVROPSKE KOMISIЈE

Delegati saglasni su da je članstvo u EU strateški cilj BiH, ali su iznijeli različita mišljenja o razmatranom Izvještaju Evropske komisije za BiH za 2015. godinu.
Srpski delegat Nebojša Radmanović zamjerio je što raspravi o Izvještaju nije prethodilo uvodno obraćanje predstavnika Savjeta ministara BiH i Delegacije EU.

- Raspravljamo o možda najvažnijem pitanju za BiH, integraciji u EU koja je više od deceniju strateški cilj svih nas, a onda dođemo u situaciju da nema ko da podnese uvodno izlaganje, rekao je Radmanović, ocijenivši da je Kolegijum Doma naroda kriv što nema nikoga iz Savjeta ministara i Delegacije EU da predstavi izvještaj i da ocjenu gdje je BiH na evropskom putu.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata Sredoje Nović smatra da se treba posvetiti pitanju kako da BiH napravi iskorak naprijed na putu evropskih integracija. Prema njegovim riječima, Savjet ministara je trebalo da otvori raspravu o Izvještaju i da se izjasni o okolnostima u kojima je BiH na putu evropskih integracija.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da Kolegijum doma ne može uticati na specijalnog predstavnika EU u BiH da li će doći, te naveo da bi za sveobuhvatnu raspravu bilo potrebno i prisustvo predstavnika drugih nivoa vlasti koji treba da ispunjavaju zadatke koji su pred BiH na evropskom putu. Srpski delegat Dragutin Rodić istakao je da BiH evropske standarde treba da usvaja sebe radi i da se ponaša po njima.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac smatra da slika iz Izvještaja Evropske komisije nije crna i ima napretka. Bošnjački delegat Sifet Podžić u ime Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost reagovao je na netačne navode iz Izvještaja Evropske komisije u vezi sa brojem održanih sjednica ove komisije u 2015. godine.

Dom naroda primio je k znanju Izvještaj i podržao prijedlog zaključka Komisije za odbranu i bezbjednost da se nacrti budućih izvještaja u dijelu koji se odnosi na rad parlamentarnih tijela dostavi tim tijelima kako bi ona mogla reagovati i ispraviti netačne navode.

Razmatranje Akcionog plana za provođenje Reformske agende na nivou Savjeta ministara odgođeno je za iduću sjednicu, kako bi se obezbijedilo prisustvo članova Savjeta ministara, čija je sjednica bila u toku u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda. Od Savjeta ministara biće zatraženo da za tu raspravu dostavi informaciju o provođenju Akcionog plana Reformske agende.

USVAЈANjEM VIŠE IZVЈEŠTAЈA ZAVRŠENA SЈEDNICA

Usvojeni su izvještaji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu, te o izdatim ispravama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2014. godinu.

Usvojeni su i izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o obavljenoj revizji učinka o temi "Transparentnost rada u institucijama BiH", te "Upravljanje carinskim terminalima".

Podržan je prijedlog zaključka o osnivanju privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Na prijedlog Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH u komisiju su imenovani iz Predstavničkog doma Mirsad Đonlagić, Predrag Kožul i Borislav Bojić, a iz Doma naroda Ljilja Zovko, Darko Babalj i Halid Genjac.

Dom naroda dao je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih dokumenata, čime je završena današnja sjednica ovog doma Parlamentarne skupštine BiH.