latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:27 | Autor: sputniknews.com

Turski gubici od ruskih sankcija 11 milijardi dolara

Šteta za tursku ekonomiju od ruskih mjera, uvedenih zbog neprijateljskih akcija Turske, može dostići u 2016. godini 11 milijardi dolara.
Turska  (Foto:flickr/KLMircea) -
Turska (Foto:flickr/KLMircea)

Najveću štetu će imati turistički i poljoprivredni sektor, izjavio je ambasador Rusije u Ankari Aleksandar Karlov.

- Posljednjih godina uspjeli smo značajno da unaprijedimo bilateralne odnose sa Turskom. U 2014. godini trgovinski promet između naših zemalja bio je veći od 30 milijardi dolara, dok se u turskim ljetovalištima odmaralo skoro 4,5 miliona Rusa. Razvijala se investiciona djelatnost - podsjeća ruski ambasador u Ankari Aleksandar Karlov.

- Prema nekim ocjenama, šteta za tursku ekonomiju od uvedenih recipročnih mjera na neprijateljske akcije Turske može u 2016. godini preći 11 milijardi dolara. To je prognoza turskih analitičkih centara, a ne zloglasna "ruska propaganda". Najveću štetu podnijeće turski poljoprivredni sektor - rekao je ruski diplomata.

Rusija nije napustila projekat gasovoda "Turski tok", ali njegovu sudbinu u uslovima krize u rusko-turskim odnosima je teško prognozirati, naveo je turski diplomata

- Rusija ne napušta "Turski tok", ali je lopta najvećim dijelom u turskom dvorištu. Nakon 1. decembra 2014. godine, kada je bio potpisan ugovor po ovom projektu, veoma brzo smo prošli svoj dio puta, ali smo se suočili sa nespremnošću turskih partnera na recipročne korake. Prošle godine, zbog napete političke situacije u Turskoj i parlamentarnih izbora, turska strana nije ni mogla da počne pregovore o međudržavnom sporazumu. U sadašnjim uslovima veoma teško je predvidjeti sudbinu projekta, zato mi prije svega očekujemo da se turska strana urazumi i uradi to što treba da uradi za normalizaciju međusirijskih odnosa - izjavio je Karlov.