latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:26 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

Varufakis se vraća u politiku, osniva Pokret za demokratiju u Evropi

Bivši grčki ministar finansija, ultraljevičar Јanis Varufakis, danas u Berlinu pokreće novi politički pokret, s ciljem da demokratizuje EU.
Јanis Varufakis - Foto: AP
Јanis VarufakisFoto: AP

Varufakis, koji se kao ministar protivio mjerama štednje koje je zahtijevala Njemačka, smatra da evropski blok vodi pogrešnu ekonomsku politiku i da ne može da riješi izbjegličku krizu, te da se države-članice vraćaju nacionalizmu.

"Evropska unija se dezintegriše i to se dešava prilično brzo", rekao je Varufakis novinarima uoči večerašnje ceremonije koja će označiti početak rada Pokreta za demokratiju u Evropi 2025.

Varufakis je izjavio da je EU opterećena "birokratskim i tehnokratskim procesom odlučivanja" koji više liči na autoritarizam nego na demokratiju.

On se protivi politici štednje koju nameće njemački kancelar Angela Merkel, ali pozdravlja njenu politiku otvorenih vrata za izbjeglice koje bježe od rata i siromaštva.

Varufakis je ukazao na "spektakularni neuspjeh Unije u rješavanju izbjegličke krize na razuman, racionalan i humanistički način, uz eventualni izuzetak Angele Merkel, koja se pokazala u dobrom svjetlu".

Širom Evrope, dodao je bivši grčki ministar finanisja, sada se širi mentalitet "zaštite svog dvorišta", bilo da je riječ o izbjeglicama ili otvorenim granicama.

Varufakis je rekao da rješenje za istorijski priliv izbjeglica "nije povratak u nacionalne države, ni podizanje zidova", niti da se naprave "koncentracioni kampovi" za izbjeglice koje dolaze u Grčku i Italiju.