latinica  ћирилица
09/02/2016 |  19:12 ⇒ 23:07 | Autor: RTRS

Savjet ministara BiH usvojio mehanizam koordinacije

Savjet ministara BiH usvojio je na jednoj od prethodnih sjednica odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za FTV.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: RTRS
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: RTRS

To je jedan od dva glavna uslova da bi aplikacija za članstvo BiH u Evropskoj uniji bila kredibilna. Drugi je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, o čemu se već vode pregovori sa Evropskom unijom.

Prethodno, sarajevski portal Kliks je objavio da je Savjet ministara na sjednici 26. januara 2016. godine usvojio Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

Taj portal navodi da je, pojednostavljeno, Savjet ministara usvojio mehanizam koordinacije koji je jedan od dva glavna uslova da bi aplikacija za članstvo BiH u EU bila kredibilna.

Drugi uslov je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridiruživanju o čemu se već vode pregovori sa EU. Na današnjoj sjednici Savjet ministara usvojio je pregovaračku poziciju BiH, a nastavak pregovora zakazan je za 16. februar.

Međutim, Kliks navodi da ostaje nejasno zašto javnost nije obaviještena da je usvojen mehanizam koordinacije. Naime, u Službenom listu se navodi da je mehanizam koordinacije usvojen na sjednici održanoj 26. januara, ali javnost prije ovog nije obaviještena da je Savjet ministara tog dana uopšte održao sjednicu.

Na zvaničnoj stranici Savjeta ministara BiH navodi se da je u januaru održano pet sjednica, ali ni jedna od njih nije bila 26. januar.

Cijela odluka, tj. mehanizam koordinacije objavljena je u Službenom listu BiH i možete je pročitati ovdje.

Kako je najavljeno, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić će sutra na konferenciji za medije u Sarajevu saopštiti detalje u vezi sa mehanizmom koordinacije, o čemu je odluka objavljena u Službenom glasniku BiH.