latinica  ћирилица
09/02/2016 |  20:25 | Autor: sputniknews.com

Čurkin: Borbu protiv ID treba dići na drugi nivo

Borbu svjetske zajednice protiv terorističke organizacije ID treba dići na potpuno nov nivo, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

“Najveći problem u svjetskoj politici stvara konstantan rast prijetnje od terorizma. DAEŠ, Al Kaida i druge terorističke organizacije su pustile duboko korjenje u Siriji i Iraku, a u posljednje vrijeme su povećali prisustvo i u Libiji i Avganistanu“, rekao je on.

Čurkin je rat u Siriji ocijenio kao najveći vojni sukob koji je zadesio svijet od Drugog svjetskog rata u kojem su milioni ljudi ostali bez krova nad glavom i neophodno je učiniti sve kako bi ta situacija bila razrješena.

“Patnje stanovništva koriste se kao adut u političkim igrama. Međutim, nije u redu potcjenjivati razmjere tragedije sa kojom su se suočili građani Sirije. U pitanju je prava tragedija“, rekao je Čurkin.

Prema riječima ruskog diplomate, kako bi bilo riješeno pitanje Sirije neophodno je pronaći političko rješenje i prekinuti vojna dejstva, a Ujedinjene nacije ulažu veoma puno napora kako bi se to i dogodilo.

Govoreći o odnosima Turske i Rusije, Čurkin je pozvao Savjet bezbjednosti da trezveno i odmjereno ocijeni optužbe Turske o narušavanju vazdušnog prostora ruskih aviona.

“Ambasada Rusije nije dobila odgovor Ministarstva inostranih poslova Turske nakon što je tražila da im bude proslijeđena informacija o narušavanju vazdušnog prostora. Protestna nota u kojoj se navode koordinate incidenta nije dovoljna da se dokaže da je Ankara u pravu“, zaključio je on.