latinica  ћирилица
10/02/2016 |  08:34 | Autor: sputniknews.com

UN: Glavni izvor finansija ID, nelegalna trgovina naftom

Glavni izvor finansija terorističke organizacije ID i dalje je ilegalna trgovina naftom uprkos rezoluciji koju je nedavno usvojio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je zamjenik generalnog sekretara UN za politička pitanja DŽefri Feltman.
Savet bezbednosti UN pooštrava sankcije Severnoj Koreji(foto:AP, John Minchillo) -
Savet bezbednosti UN pooštrava sankcije Severnoj Koreji(foto:AP, John Minchillo)

On je nastupajući na sjednici Savjeta bezbjednosti, međutim, rekao da UN ne može provjeri dokazne materijale koje su pojedine zemlje predstavile kako bi se pokazali nelegalni putevi trgovine naftom.

“Oprečne informacije u tim materijalima komplikuju posao kako bi se utvrdile precizne trase kojima se ilegalno trguje naftom“, rekao je on.


Istovremeno, istakao je Feltman, ID izuzetno brzo i efikasno mobiliše ogromne količine resursa.

“Glavni izvori finansija su svakako nafta i prirodni resursi, međutim tu su i porezi koji se sakupljaju na teritoriji koju kontroliše, krađa arheoloških nalazišta, donacije, kidnapovanja i druge finansijske šeme preko interneta“, naveo je on.

Prema riječima Feltmana, od kako se učvrstio u Iraku i Siriji ID je počeo da širi svoj uticaj i na druge zemlje regiona, čime ostvaruje veliku dobit, a godišnji priliv noca samo od nafte iznosi oko 500 miliona dolara.

Savet bezbjednosti UN je 17. decembra usvojio rezoluciju o pojačavanju borbe protiv finansiranja terorističkih organizacija, koju su pripremile Rusija i SAD. Tp znači da je Savjet bezbjednosti proglasio ID prijetnjom međunarodnom miru i bezbjednosti, tako da su sve države u obavezi da ispunjavaju mere propisane u dokumentu.