latinica  ћирилица
10/02/2016 |  08:43 | Autor: B92

Varufakis: Rješenja za EU – demokratija ili raspad

Bivši ministar finansija Grčke Јanis Varufakis istakao da je da su jedina dva rješenja za Evropsku uniju stvarno uvođenje demokratije ili dezintegracija.
Јanis Varufakis - Foto: AP
Јanis VarufakisFoto: AP

On je to istakao uoči predstavljanja svog panevropskog političkog pokreta kojim želi da utiče na to da se smanji nacionalizacija javnih politika u članicama EU.

Prema njegovim riječima, spektakularni neuspjeh Evropske unije da sprovede javne politike po pitanju ekonomije i izbjeglica su udaljile zemlje članice i vratile ih nacionalizmu.

“Evropska unija se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije srca Evrope, njenih institucija traje već decenijama. Sistem koji je trebalo da bude birokratski i tehnokratski je prerastao u autoritarizam“, naveo je Varufakis.

On kaže da je vrijeme da se demos (narod) vrati u demokratiju, a trenutno stanje u EU je ocijenio kao postmodernističku verziju ’30. godina prošlog vijeka.

Upozorio je da se članice EU ne smiju vratiti u stanje individualnih nacionalnih država i naveo da treba spriječiti gradnju novih zidova.