latinica  ћирилица
10/02/2016 |  12:39 | Autor: SRNA

Poposki: Makedonija se neće pretvoriti u izbjeglički kamp

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki izjavio je danas da će njegova zemlja za svakog migranta sa osnovanim traženjem azila obezbijediti smještaj i tretman na osnovu međunarodnih obaveza, ali da neće dozvoliti da se pretvori u izbjeglički kamp, budući da "nijedan migrant u Makedoniju nije stigao padobranom", već je ušao iz neke zemlje članice EU.
Makedonija: Ograda prema Grčkoj - Foto: AP
Makedonija: Ograda prema GrčkojFoto: AP

"Obezbijedićemo human i bezbjedan tretman za sve, primijenićemo sve odluke usvojene na evropskom nivou, sarađivaćemo kao što smo sarađivali i do sada i sa Grčkom i sa svim drugim zemljama članicama EU koje nam pomažu, uključujući i Češku", rekao je Poposki nakon sastanka sa češkim šefom dilomatije Ljubomirom Zaoralekom.

Poposki je naveo da je sa Zaoralekom, osim migrantske krize, razgovarao i o integraciji Makedonije u EU i NATO, kao i o ekonomskoj saradnji između Češke i Makedonije, prenose makedonski mediji.

Češki ministar naglasio je da Prag podržava prijem Makedonije u EU i NATO.

On je dodao da je zajedno sa njim doputovala grupa privrednika iz Češke koji su zainteresovani za investiranje u Makedoniji.