latinica  ћирилица
10/02/2016 |  13:41 | Autor: SRNA

Iran: Homeinijev unuk ne može na izbore

Unuk ajatolaha Ruhole Homeinija, osnivača Islamske Republike, neće moći da se kandiduje na izborima u Iranu ovog mjeseca, saopštilo je danas vjersko tijelo koje provjerava kandidate.

Hasan Homeini /43/ je prvi član porodice Homeini koji se registrovao za izbore, kao saveznik predsjednika Hasana Rohanija.

Savjet čuvara sada je odbio njegovu žalbu protiv zabrane kandidovanja.

Ovo je udarac za reformske snage u Iranu u vrijeme kada traje njihov spor sa konzervativcima poslije sklapanja sporazuma sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom porgramu.

Konzervativci strahuju da će, nakon sklapanja sporazuma i ukidanja sankcija protiv Irana, građani sada biti naklonjeniji reformistima i umjerenim kandidatima na parlamentarnim izborima 26. februara.

Iranci će tada birati 290 poslanika u parlamentu i 88 članova Skupštine eksperata, tijela koje bira sljedećeg vrhovnog vođu.

Savjet čuvara do sada je isključio iz izbora nekoliko hiljada kandidata za poslanike i nekoliko stotina kandidata za članove Savjet eksperata, odobravajući uglavnom kandidature konzervativaca.

Pod pritiskom državne administracije, Savjet je prošle sedmice poništio zabrane za nekoliko stotina kandidata za članove parlamenta.

Ajatolah Homeini predvodio je revoluciju kojom je svrgnut iranski šah 1979. godine i osnovana Islamska Republika.