latinica  ћирилица
10/02/2016 |  14:31 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

RAK: Prestaje važenje usluge "nacionalnog roaminga"

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine usvojilo je danas Plan i program rada Vijeća Agencije za 2016. godinu, te utvrdilo proceduru za izbor generalnog direktora Agencije.
Mobilna telefonija - Foto: RTRS
Mobilna telefonijaFoto: RTRS

Vijeće je usvojilo Odluku o prestanku važenja Odluke o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatora u Bosni i Hercegovini (usluga "nacionalnog roaminga").

Agencija ocjenjuje da je, u cilju jačanja konkurencije na tržištu mobilne telefonije potrebno obezbijediti poticaj za operatore da unapređuju dostupnost i kvalitet vlastitih mreža, zato se ukida se dosadašnji način pružanja usluga u slučaju kada korisnik jednog GSM operatora koristi mrežu drugog GSM operatora, pri čemu je za korisnike ova funkcionalnost nuđena kao posebna usluga za koju se plaćala dodatna naknada, navedeno je u saopštenju RAK-a.

U slučaju sklopljenih sporazuma o zajedničkom korištenju mrežnih kapaciteta, operatori su dužni da obezbijede da sa stanovišta krajnjih korisnika nema razlike da li operator realizuje uslugu putem vlastite mreže ili putem iznajmljenih kapaciteta drugog operatora.

Vijeće je takođe prihvatilo informaciju o realizaciji zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa cijenama mobilne telefonije, te podržalo set kratkoročnih mjera koje je Agencija izradila i dostavila dominantnim telekom operatorima.