latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:36 ⇒ 17:19 | Autor: TANЈUG

Njemačka policija negira da je radnik kriv za sudar vozova

Njemačka policija negirala je navode da je radnik signalne stanice isključio automatski bezbjednosni sistem prije nego što su se dva putnička voza sudarila na jugu zemlje, kada je poginulo deset osoba.

Radnik je ispitan juče u okviru istrage i nije neposredno osumnjičen, navela je policija.

Njemački mediji su ranije danas javili da je ljudska greška uzrok sudara dva putnička voza na jugu zemlje, ali su njemački istražitelji upozorili da je prerano donositi zaključke.

Bi-Bi-Si prenosi da se još ispituje da li je do nesreće došlo ljudskom greškom.

Nemačka policija istakla je da su sva tijela izvučena iz olupina nakon sudara vozova do kojeg je došlo u blizini grada Bad Ajblinga, prenio je AFP.

Njemački ministar transporta Aleksander Dobrind rekao je da je jedna od crnih kuitija već analizirana i da nije pronađena tehnička greška niti dokaz o krivici vozača na zapadnoj strani voza.

On je ranije istakao da njemački istražitelji ispiituju da li se sistem za automatsko kočenje, kojim su vozovi opremljeni kako bi se spriječile ovakve nesreće, bio pokvaren ili je došlo do ljudske greške, prenosi AFP.

"Sada moramo da čekamo. Sve ostalo je spekulacija", rekao je Dobrind.

List RND navodi, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je radnik signalne stanice ručno isključio automatski sistem da bi omogućio prvom vozu, koji je kasnio, prolazak.Tom akcijom bi se, takođe, isključio sistem za automatsko kočenje, tvrdi RND.

Drugi voz tada je krenuo istim kolosjekom, ali u suprotnom smjeru, prije nego što je prvi uspio da se odvoji na mjestu gdje se pruga dijeli na dvije linije, navodi list.

Njemački dnevnik "Zidojče cajtung" prenosi da su rezultati preliminarne istrage pokazali da je bezbjednosni sistem ručno isključio radnik signalne stanice, koji je, navodi medij, shvatio da je pogriješio kada je bilo prekasno.

Njemačka policija negirala je navode da je radnik signalne stanice isključio automatski bezbjednosni sistem prije nego što su se dva putnička voza sudarila.

Radnik je ispitan juče u okviru istrage i nije neposredno osumnjičen, navela je policija.

Najmanje 10 osoba je poginulo, 18 je teško, a 63 lakše povrijeđeno u sudaru dva putnička voza, koji se dogodio juče u njemačkom gradu Bad Ajblingu u Bavarskoj, saopštila je policija. Među poginulima su dva vozača i dva konduktera, javili su lokalni mediji.

Od siline sudara, jedan od vozova iskočio je iz šina.