latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:27 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Nerazvijeno Čajniče, okosnica razvoja šumsko bogatstvo (VIDEO)

U Čajniču koje je sa oko 5.450 stanovnika i oko 800 nezaposlenih svrstano u red izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj, okosnica razvoja uvijek je bilo iskorišćavanje šumskog bogatstva.
Nerazvijeno Čajniče, okosnica razvoja šumsko bogatstvo - Foto: RTRS
Nerazvijeno Čajniče, okosnica razvoja šumsko bogatstvoFoto: RTRS

Loša privatizacija preduzeća drvne industrije od koje je prije posljednjeg rata živjelo više hiljada stanovnika i nepovoljne ekonomske prilike ostavili su nesagledive posljedice. U posljednje vrijeme ima pomaka što se vidi i po poslovanju Šumskog gazdinstva "Vučevica" koje stalno zapošljava najviše radnika u ovoj opštini.

Četrdeset sedmogodišnji Boban Šubara, borac prve kategorije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ratni vojni invalid skoro dvadeset godina bio je bez stalnog zaposlenja. Od prije četiri godine Boban je jedan od 151-og stalno zaposlenog radnika u Šumskom gazdinstvu "Vučevica". Posao sjekača je dobrodošao kao stalan izvor prihoda od kojih izdržava suprugu i dvoje djece.

"Zadovoljan sam kakvoje vrijeme dobar sam sa poslom. Plate su redovne. Imamo prevoz, daju nam odijela i sve ostalo naše je samo da radimo", rekao je Šubara. 

Čajničko šumsko gazdinstvo upravlja šumskim prostranstvom od preko 19.000 hektara ove i susjedne opštine Novo Goražde. U prošloj godini prebačen je plan proizvodnje što je uvećalo i prihod od prodaje drvne građe za više od milion maraka u odnosu na planiranih 6.200.000 maraka. Osim primarnog uzgoja i eksploatacije, zadatak je snabdijeti drvoprerađivače.

"Mi imamo četiri stalna kupca koji egzistiraju 25 do 30 godina na ovoj opštini. Imamo sada novog strateškog partnera kojeg smo što se kaže ugrabili na zadnji voz da ga dovedemo u opštinu Čajniče i evo sada raspolažem sa informacijom da je zaposlio 150 radnika", rekao je  Slobodan Pejvić, direktor ŠG "Vučevica" Čajniče. 

Puni platoi za odlaganje trupaca u Preduzeću za preradu drveta "FL Stakorina" koje je nedavnim oživljavanjem proizvodnje stranog ulagača dalo putokaz da će biti posla za Čajničane. Nije mali broj ni zainteresovanih za ovdašnju šumsku građu, koji se bave izvozom ogreva u zapadnoevropske zemlje.