latinica  ћирилица
10/02/2016 |  17:00 | Autor: B92

Zašto Afrikanci kupuju šoping centre u regionu?

Tržni centri Delta siti u Beogradu i Podgorici postaju - južnoafrički.
Delta siti -
Delta siti

Kompanija Delta holding prodala je tržne centre investicionom fondu Hiprop, koji tvrdi da će nastaviti da ih razvija. Tako je i drugi veliki tržni centar u Beogradu dobio vlasnika iz Јužne Afrike.

- Nismo zaboravili ni Beograd, tu je gradonačeknik Beograda, a ni Srbiju nismo zaboravili - rekao je nedavno Miroslav Mišković, vlasnik kompanije.

Nije zaboravio - ali da proda ono po čemu je poznat. Za 203 miliona evra južnoafrički Hiprop kupio je 60 odsto, a sa njim povezana kompanija preostalih 40 odsto tržnih centara Delta siti u Beogradu i Podgorici.

Ove kupovine mogu biti prve u nizu budućih u centralnoj i istočnoj Evropi. Proširiće Hipropov portfolija tržnih centara u Јužnoj Africi i podsaharskoj Africi. Cilj Hipropa je da ima djelimično vlasništvo nad visoko kvalitetnim tržnim centrima u ovom regionu, čija će vrijednost dostići oko milijardu evra u roku od pet godina.

Novac od prodaje, Delta će investirati u razvoj poslova u real estate-u, agraru i dsitribuciji. U najveće najavljene projekte: šoping-mol Delta planet, hotel Inter Kontinental i novu poslovnu zgradu u Beogradu Delta je spremna da, odmah nakon dobijanja građevinskih dozvola, uloži 250 miliona evra i time pruži novi podsticaj privredi Srbije... Svi postojeći porezi po osnovu prodaje šoping-molova biće plaćeni u Srbiji.

Upravo pitanje poreza bilo je glavno i pri prodaji Maksija Delezu - pošto dionice Delte nisu u Srbiji, moralo je da bude osnovano posebno preduzeće koje je svojom voljom platilo 25 miliona evra poreza. Stručnjaci kažu da će porez i sad biti plaćen tamo odakle je firma, a Milanu Parivodiću zanimljivi su i motivi prodaje.

- Već su godinama vodili ove tržne centre, uzeli visoke profite od tržnih centara koji su najuspješniji u regionu, gdje su kirije izvanredno visoke. Čini mi se da oni hoće da smanje rizik. S druge strane, imate jednu južnoafričku kompaniju koja je, po svemu sudeći, gladna rizika - kaže Parivodić.

I tu se zanimljivosti ove transakcije ne završavaju. Јedan od direktora kompanije Hiprop je Luj van der Vat (47) biznismen koji se nalazi na čelu Aterburi grupe koja je prije samo dva mjeseca kupila 30 odsto kompanije MPC i od tada ima dio vlasništva nad nizom tržnih centara u Srbiji, među kojima je i Ušće.