latinica  ћирилица
10/02/2016 |  18:35 | Autor: TANЈUG

Kineske vjetroelektrane "oduvale" EU sa liderske pozicije

Kina je pretekla Evropsku uniju i postala najveći region u svijetu po proizvodnji energije iz vjetra, zahvaljujući enormnom broju instaliranih vjetroturbina prošle godine, pokazao je današnji izvještaj Svjetskog savjeta za energiju vjetra (Global Wind Energy Council, GWEC).
Vjetroelektrane (Foto: utilities-me.com) -
Vjetroelektrane (Foto: utilities-me.com)

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata novih vjetroturbina izgrađenih u 2015. godini, tako da sada posjeduje oko trećine ukupne svjetske instalirane snage vjetroelektrana, navodi se u izvještaju GWEC-a, a prenosi Fajnenšel tajms.

To je gotovo duplo veći procenat od onog koji ima SAD (17 odsto) i tri puta veći od Njemačke (10 odsto), koja ima najveće kapacitete, prema podacima Savjeta.

Ukupni kapaciteti vjetroenergije povećani su lani na 432 GW, pošto su se države i kompanije okrenule energiji sa niskom emisijom ugljenika uoči međunarodnih pregovora u Parizu namijenjenih smanjenju emisije iz fosilnih goriva.

Kina nije jedino tržište u usponu koje je pokazalo ubrzan rast izgradnje vjetroelektrana, navodi britanski list i dodaje da Indija danas nadilazi Španiju kao četvrto najveće tržište.

"Svjedoci smo da se otvaraju nova tržišta širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, koja će postati tržišni lideri u sljedećoj deceniji", kaže generalni sekretar GWEC-a Stiv Sojer.

Peking očekuje da obnovljivi izvori energije, uključujući vjetar, sunce, nuklearne i vodne snage, čine 30 odsto ukupnog energetskog miksa zemlje do 2020. godine. Nefosilne izvore energije će, međutim, i dalje nadmoćno "tući" ugalj, sa udjelom od 60 odsto.

Ipak, kako raste broj kineskih energetskih postojenja na vjetar i sunce, tako raste i procenat neiskorišćenosti njihove instalisane snage, navodi se u izvještaju.

Dio razloga leži u tome što je proizvodnja struje iz ovih izvora zavisna od vremenskih prilika, a i dalje ne postoje sistemi za skladištenje proizvedenog viška električne energije, kao i zbog rastućih kapaciteta u proizvodnji struje iz drugih izvora, prenosi britanski dnevnik.