latinica  ћирилица
11/02/2016 |  11:42 | Autor: SRNA

Sjeverna Koreja: Vojska preuzima zajednički industrijski kompleks

Sjeverna Koreja naredila je danas vojsci da preuzme kontrolu nad industrijskim parkom koji je posljednji simbol saradnje sa Јužnom Korejom, s napomenom da odluka Seula da suspenduje saradnju u ovom kompleksu predstavlja "objavu rata".
Sjeverna Koreja (Foto: Flickr/ Roman Harak) -
Sjeverna Koreja (Foto: Flickr/ Roman Harak)

Pjongjang je saopštio da će momentalno deportovati nekoliko stotina državljana Јužne Koreje koji rade u kompleksu Kesong, koji se nalazi na teritoriji Sjeverne Koreje, nedaleko od dobro čuvane granice.

Pjongjang je istovremeno povukao nekoliko desetina hiljada sjevernokorejskih radnika iz kompleksa i zamrznuo imovinu Јužne Koreje.

Pored toga, Sjever je objavio da će zatvoriti dvije ključne "crvene linije" za komunikaciju preko granice, prenio je AP.

Vlasti u Seulu brinu da li će južnokorejskim radnicima biti dozvoljeno da se vrate u svoju zemlju. Pojedini analitičari smatraju da bi Pjongjang mogao da ih zadrži dok svi sjevernokorejski radnici ne dobiju plate.

Јužnokorejska agencija Јonhap prenijela je, pozivajući se na neidentifikovanog vojnog zvaničnika, da je Јužna Koreja podigla vojnu pripravnost i ojačala položaje duž zapadnog dijela granice za slučaj provokacije iz Sjeverne Koreje.