latinica  ћирилица
11/02/2016 |  13:40 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Cvijanović: Crnadak trebao tražiti stav institucija Srpske

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da on nije vidio komentare Vlade Republike Srpske o spornoj odluci o mehanizmu koordinacije, premijerka Željka Cvijanović rekla je da bi bilo normalno da Crnadak, kao ministar iz Republike Srpske, bude zainteresovan za stavove Vlade Srpske o svakom važnom pitanju, pa tako i mehanizmu koordinacije, umjesto što je sav posao prepustio predsjedavajućem Savjeta ministara, Denisu Zvizdiću.
Željka Cvijanović - Foto: VOA Serbian
Željka CvijanovićFoto: VOA Serbian

- Bilo bi logično i da je prije nego što je u Savjetu ministara glasao za spornu odluku o mehanizmu koordinacije uporedio taj tekst sa tekstom koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a za koji je glasala i njegova partija - PDP. Da je uporedio, vidio bi razlike - kaže Cvijanovićeva u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Cvijanovićeva ističe da bi bilo logično da je prije nego što je glasao za spornu odluku zatražio stav institucija Republike Srpske, jer su one te koje imaju jednu od ključnih uloga u sistemu koordinacije i ukupnom procesu evropskih integracija - ali nije.

- Umjesto toga, gospodin Crnadak je odlučio da "prodaje maglu" i do besmisla ponavlja fraze o opredijeljenosti domaćih vlasti za evropski put, a da pri tome nije ni prstom mrdnuo da pomogne da BiH preda kredibilnu prijavu za članstvo. Ovako se svi zajedno s njim i drugim neznalicama blamiramo i pred onima u EU koji su spremni da nam progledaju kroz prste, a pogotovo pred onima koji tačno znaju koliko je  prijava daleko od kredibilne. U prilog tome govori i činjenica da u ovoj zemlji nema volje čak ni da se definiše mehanizam koordinacije bez prevara i diletantizma. Ako na prvoj stepenici tako posrćemo, kako onda misle da budemo kredibilni u svemu onom što nas čeka na evropskom putu? - ističe premijerka Srpske.

Premijerka Republike Srpske smatra da je Crnadak, ukoliko je želio da pomogne EU da aplikaciju BiH doživi kao kredibilnu, trebao tražiti da predstavnici svih nivoa vlasti precizno definišu šta treba zajednički da urade u okviru preciznih rokova. Ističe da bi tada i njegov posao bio lakši.

- Ovako su institucije BiH odlučile da prebace "vruć krompir" u ruke EU, koja trenutno ima većih problema nego da se bavi jeftinim trikovima. Da se tako podnosi aplikacija po sistemu "evo vama aplikacija, pa vi sad gledajte u Briselu šta ćete s tim", onda bi tom triku pribjegli i pametniji od BiH. Ali, nisu, baš zato što su pametniji, i što se to tako, jednostavno, ne radi - poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva predlaže Crnatku i institucijama BiH "da se uozbilje i da iniciraju sastanak na kojem će se provesti usaglašavanje svih nivoa vlasti oko rješenja o mehanizmu koordinacije, kao i o drugim stvarima bez kojih BiH ne može podnijeti kredibilnu aplikaciju, niti provoditi dalje korake na evropskom putu".

Premijerka Srpske tvrdi da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nikada nije organizovan ni jedan sastanak na koji su bili pozvani predstavnici Vlade Republike Srpske, a na kojem se razgovaralo o konkretnim rješenjima o mehanizmu koordinacije.

- Taj posao se očito dešavao iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti. I dešavao se na relaciji bošnjačkih i hrvatskih partija, što znači da su, ne samo institucije Republike Srpske koje i jesu najpozvanije da o tome razgovaraju, izbačene iz igre, nego su i srpski ministri iz Savjeta ministara ostali izvan tog procesa. U prilog tome govori i činjenica da su u dogovorima u večernjim satima, prije usvajanja teksta mehanizma koordinacije na tajnoj sjedinici Savjeta ministara, učestovali samo timovi SDA i HDZ-a. Zašto su taj posao prepustili drugima, i zašto se kao ministri iz Republike Srpske nisu obratili institucijama Srpske da čuju kakav imaju stav po tom pitanju, nije teško zaključiti – zaključila je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.