latinica  ћирилица
11/02/2016 |  14:53 | Autor: SRNA

Čordaš: Vlada Srpske pomogla hrvatskim povratnicima

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, pružena je pomoć hrvatskim povratnicima u 22 opštine Srpske, izjavio je resorni ministar Davor Čordaš.

Čordaš je danas prilikom posjete Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjaluci i razgovoru sa generalnim konzulom Zlatkom Kramarićem rekao da su ovo ujedno i jedina sredstva koja su prošle godine uložena u obnovu imovine Hrvata u Republici Srpskoj.

On je istakao da od međunarodnih donatora jedino Vlada Hrvatske pruža podršku povratku Hrvata na prostor Republike Srpske, te je prošle godine putem Državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske obezbijedila sredstva za projekte Katoličkog školskog centra u Banjaluci i obnovu Doma Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Derventi, saopšteno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Čordaš je ovom prilikom ukazao i na probleme koji prate sprovođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji je trebalo da bude najznačajniji projekat u posljednje tri godine, ali je u startu došlo do poteškoća sa procesom provjere imovine potencijalnih korisnika u Hrvatskoj, koji se odvija veoma sporo.

On je hrvatskog konzula zamolio da svojim uticajem pomogne da se ovo prevlada jer je to prvi uslov da bi ljudi mogli da dobiju trajna stambena rješenja kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima o kojima je razgovarano tokom zvanične posjete predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Republici Srpskoj i BiH, odnosno o izgradnji mosta u Komušini i puta u Volarima, na kojima bi trebalo zajedno raditi.

Čordaš i savjetnik ministra Marija Rapo zahvalili su na sredstvima koje Vlada Hrvatske izdvaja, te izrazili očekivanje da će u ovoj godini biti obezbijeđena dodatna sredstva za ove, ali i druge institucije koje učestvuju u javnom pozivu Državne kancelarije, kao i da će pomoć Vlade Hrvatske biti značajnija u narednom periodu.

Kramarić je izrazio spremnost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje Generalnog konzulata Hrvatske u Banjaluci i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.