latinica  ћирилица
11/02/2016 |  15:34 | Autor: SRNA

SNSD će tražiti raspravu o mehanizmu koordinacije

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković najavila je da će poslanici ove stranke vjerovatno na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma zatražiti od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, ali i srpskih ministara u Savjetu ministara, objašnjenje u vezi sa utvrđivanjem mehanizma koordinacije.
Milica Marković - Foto: arhiv
Milica MarkovićFoto: arhiv

- Odluka o utvrđivanju mehanizma koordinacije je sporna. Kao poslanik iz Republike Srpske mogu reći da je ona itekako sporna s aspekta Vlade Srpske, koja nije bila konsultovana u finalnim aktivnostima utvrđivanja odluke u vezi sa mehanizmom koordinacije, prvim i najvećim uslovom za prihvatanje aplikacije BiH za status kandidata u EU - rekla je Markovićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, raspravu o tome kako je utvrđen mehanizam koordinacije treba provesti prije rasprave o suštini ovog dokumenta.

- Iz svih dostupnih informacija upitno je da li je ta sjednica Savjeta ministara BiH 26. januara bila održana - istakla je Markovićeva, navodeći da na sajtu Savjeta ministara ne postoji informacija da je ta sjednica uopšte održana i da je raspravljano o mehanizmu koordinacije.

Ona je dodala da to dovodi na zaključak da je predsjedavajući Savjeta ministara vrlo sporno postupio i zatajio informacije kojima je očigledno samo on raspolagao u prethodnih nekoliko dana.

Markovićeva je upozorila da mehanizam koordinacije u ovom trenutku nije provodiv s obzirom da se od Vlade Republike Srpske, koja nije respektovana prilikom donošenja ove odluke, očekuje da se aktivno uključi i ispunjava određene aktivnosti i zadatke.

Ona je podsjetila da su Vlada Republike Srpske i predsjednik Srpske Milorad Dodik juče dali svoje mišljenje u vezi sa donošenjem mehanizma koordinacije da ponašanje tri ministra iz Republike Srpske predstavlja veleizdaju političkih partija koje oni tu zastupaju.

Markovićeva je konstatovala da se na osnovu ponašanja Zvizdića postavlja pitanje ponašanja srpskih ministara prilikom donošenja mehanizma koordinacije.

Prema njenim riječima, poslanici SNSD-a će postaviti i pitanje kako su ministri iz Srpske mogli da prihvate da se na sjednici Savjeta ministara usvoji jedan tako važan dokument, ukoliko je on uopšte usvojen, ako znaju da ne postoji zvaničan stav Srpske, odnosno da Vlada entiteta iz kojeg dolaze i koji navodno predstavljaju nije bila uključena u taj postupak.