latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:12 ⇒ 12/02/2016 | 07:41 | Autor: TANЈUG

Minhen: Lavrov i Keri otvorili konferenciju o Siriji

Američki državni sekretar DŽon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otvorili su konferenciju o Siriji u Minhenu koja ima za cilj ponovno pokretanje mirovnog procesa u toj zemlji, prenose agencije.

Rusija je predložila primirje od 1. marta ili Vašington smatra da će to Moskvi i sirijskoj vladi dati još tri nedjelje da unište umjerene pobunjeničke grupe i SAD su zato uzvratile prijedlogom da primirje odmah stupi na snagu.

Na početku sastanka Keri je odbio da spekuliše da li se sporazum može postići.

"Imaćemo ozbiljan razgovor o svim askpektima onoga što se događa u Siriji. Očigledno želimo da u jednom trenutku učinimo napredak u pogledu dostavljanja humanitarne pomoći i obustave vatre", dodao je on, prenosi AP.

Lavrov je rekao da je Rusija već podnijela "prilično konkretan prijedlog" i da će čekati američki odgovor prije nego što ga iznese pred Međunarodnu grupu za podršku Siriji koja će se sastati kasnije popodne, prenio je AFP.

Konferencija je otvorena u trenutku kada ruski i američki zvaničnici razmjenjuju optužbe za bombardovanje civila u području Alepa.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi prijeti još jedan ogroman priliv izbjeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici sjeverno od Alepa gdje je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara, navodi AFP.

Ruski bombarderi i iranske trupe pomagali su snagama sirijskog predjsednika Bašara al-Asada u opsadi ključnog pobunjeničkog grada Alepa u protekle dvije nedjelje, dok Vašington traži prekid vatre i humanitarni pristup pobunjeničkim gradovima pod opsadom, ali prijeti takozvanim "planom B" ukoliko pregovori propadnu.

"Aktivnosti Rusije u Alepu u regionu sada mnogo više otežavaju pregovore i vođenje ozbiljnih razgovora", rekao je Keri prošle nedjelje.

Specijalni izaslanik SAD za borbu protiv Islamske države Bret Megark tvrdi da ruska vazdušna kampanja direktno ide na ruku džhadistima.

Iako je Moskva obećala da će iznijeti nove ideje kako bi se pokrenuo mirovni proces u Minhenu, Rusija i Iran su nepopustljivi u stavu da su pobunjenici u Alepu teroristi koliko i Islamska država te da rješenja nema dok oni ne budu vojno poraženi.

Opozicija, s druge strane, kaže da se neće vratiti na pregovore u Ženevi, predviđene za 25. februar, ukoliko se ne okonča opsada režimskih trupa i vazdušni udari.