latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:26 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Tužilaštvo i SIPA: Pavlović lišen slobode (VIDEO)

SIPA je privela Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, službenike banke Peru Lazića i Ljiljanu Garić, te Blagu Balgojevića. Uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, koje, kako je saopšteno, vodi istragu o poslovanju Pavlović banke.
Pavlović banka - Foto: ilustracija
Pavlović bankaFoto: ilustracija

I prije nego što je vlasnik Pavlović banke priveden, pojedini mediji objavili su da je Pavlović uhapšen. Za to vrijeme Pavlović se više puta javljao našim novinarima, i tvrdio da je na putu od Trebinja ka Bijeljini. 

Vijest da je Slobodan Pavlović uhapšen pojedini mediji su objavili oko 12 časova, iako je zvanična potvrda iz BH institucija stigla dva sata kasnije. Slobodan Pavlović je oko 13.30 časova bio na putu za Bijeljinu, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru.

Pavlović je rekao da je jutros samo prošao kroz Sarajevo na putu za Trebinje.

- Јa sam prošao kroz Sarajevo, imao sam sastanke u Trebinju, sada se vraćam - rekao je Pavlović tečefonom za našu televiziju.

A onda su pojedini mediji prvo povukli informaciju o hapšenju Pavlovića, a zatim je ponovo objavili, nakon što je Pavlović zaista i priveden. I ovaj put, prije zvaničnih institucija.

Sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je za agenciju SRNA da "spektakularna akcija privođenja vlasnika i zaposlenih u Pavlović banci, koju su predvodili pojedini mediji uz asistenciju SIPA, nije ništa drugo nego jeftin pokušaj skretanja pažnje sa "šokantnog otkrića o sramnom glasanju ministara iz takozvanog Saveza za promjene protiv Republike Srpske i svog naroda".

"Zašto su ministri iz reda takozvanog Saveza za promjene glasali na tajnoj sjednici, tajno i protiv Republike Srpske, neće sići s dnevnog reda ni da SIPA preduzme još 10 ovakvih akcija. Ovo pakazuje svu nakaradnosst i izopačenost neustavnih policijsko-pravosudnih institucija, koje redovno i po pravilu služe samo za politička potkusurivanja. Naše informacije govore da je ovu akciju direktno naložio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kako bi sakrio svoje nečasne tragove i tragove svojih kolega sa tajne sarajevske sesije od 26. januara", naveo je Petrović.

Ružica Јanković, direktorka Pavlović banke, izjavila je jutros nakon hapšenja službenika Pavlović banke da "nema sumnji da su Lazić i Garićeva postupali u skladu sa zakonskom procedurom, kako to inače Pavlović banka čini i posluje".

- Pavlović banka nastavlja da funkcioniše u skladu sa svojim redovnim obavezama, a naše klijente molimo da sačekaju i ne budu u zabludi. Uvjeravam ih da je sa Pavlović bankom sve u redu i da banka funkcioniše - izjavila je Јankovićeva.

Slobodan Pavlović je američki državljanin  i o privođenju SIPA i Tužilaštvo imaju obavezu da obavijeste američku ambasadu da će njihov državljanin biti saslušan, a da se Američka ambasada izjasni ima li potrebe i razloga da prisustvuje ispitavanju Pavlovića radi zaštite njegovih prava. Nezvanično, Pavlović i ostali privedeni sutra će se pojaviti pred Tužilaštvom BiH kada je predviđeno saslušanje.