latinica  ћирилица
11/02/2016 |  17:29 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

"Mehanizam koordinacije neprihvatljiv za Srpsku" (VIDEO)

Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracije u BiH, usvojena pod velom tajne na sjednici Savjeta ministara 26. januara, uzburkala je strasti između dva politička bloka u RS. Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkog domu PS BiH Staša Košarac zatražio je hitnu smjenu Savjeta ministara, jer usvojena Odluka ide na štetu Republike Srpske.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Ministri Igor Crnadak i Dragan Mektić poručili su da je usvojeni mehanizam dobar za Republiku Srpsku, a da je način usvajanja manje važan. Premijerka Željka Cvijanović poručila je srpskim ministrima u Savjetu ministara BiH da bi bilo logično da su prije glasanja za spornu odluku zatražili stav institucija RS, što nisu uradili.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Milica Marković najavila je da će poslanici ove stranke zatražiti od predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, ali i srpskih ministara, objašnjenje u vezi sa utvrđivanjem mehanizma koordinacije.

Markovićeva sumnja da je uopšte održana sjednica Savjeta ministara 26. januara, jer na zvaničnom sajtu nema informacija o tome. Danas je propao pokušaj SDP-ovog poslanika Saše Magazinovića da se na sjednici Zajedničke komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH razgovara o usvojenom mehanizmu.

Članovi Komisije iz SDA, SBB-a i HDZ-a BiH odbili su taj prijedloga, a to dovoljno govori. 

Sada je i potpuno jasno da je ključni dokument za pregovore BiH sa EU usvojen daleko od očiju javnosti. Netransparetnost i tajnost samog čina usvajanja Odluke o mehanizmu koordinacije navodi na sumnju i skrivene namjere.



"Koliko znamo, nije ni bilo sjednice nego telefonski dogovor, što je sramota. Tako se Republika Srpska ne predstavlja. Bilo bi korektno da je Savez za promjene sazvao konferenciju za novinare i rekao šta je i zašto urađeno, a ne da saznamo nakon mjesec dana i da pitamo ko je u naše ime usvajao reformsku agendu", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NSRS, ističe da, ne ulazeći u formalizaciju predlaganja Odluke o mehanizmu koordinacije, sadržaj Odluke je skoro identičan sa odlukom koju su usvojili kao neku vrstu prijedloga u NSRS.
 
Ipak, predsjednica Vlade RS tvrdi da postoje razlika. Ona tvrdi da predstavnici Vlade nikada nisu pozivani na razgovore o mehanizmu koordinacije. Očito je, kaže, da se sve dešavalo iza zatvorenih vrata na relaciji bošnjačkih i hrvatskih partija, što znači da su zaobiđene ne samo institucije Srpske, nego su i srpski ministri iz Savjeta ministara ostali izvan tog procesa, ističe premijerka.

"U prilog tome govori i činjenica da su u dogovorima u večernjim satima, prije usvajanja teksta mehanizma koordinacije na tajnoj sjedinici Savjeta ministara, učestovali samo timovi SDA i HDZ-a. Zašto su taj posao prepustili drugima, i zašto se  ministri iz RS nisu obratili institucijama RS da čuju kakav imaju stav po tom pitanju, nije teško zaključiti", rekla je Cvijanović.

Zbog nastale štete po institucije Republike Srpske ali i sve građane, SNSD je zatražio smjenu Savjeta ministara BiH. Kritike upućuju srpskim ministrima u Savjetu ministara zbog njihove, kako kažu, anemične i servilne politike. Ipak, ostavljuju mogućnost da su i sami prevarani od strane Denisa Zvizdića.

Prozvani ministri negiraju da ih je Zvizdić prevario. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić je za SRNU izjavio da nema ništa sporno u ovom dokumentu, a šef bh. diplomatije Igor Crnadak glasao je za Odluku jer je, kaže, dobra za Republiku Srpsku. Ne želi da komentariše činjenicu da je Denis Zvizdić na sastanku u Banjaluci 30. januara prećutao da je sporna Odluka usvojena četiri dana ranije.

"Meni je čudno da je Vlada Srpske nije obavjestila srpske ministre u Savjetu ministara o tome šta misli o mehanizmu. Јa neću davati komentare, dok ne vidim šta Vlada misli da nije dobro", ističe Crnadak.

Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija BiH treba da doprinese postizanju jednog glasa kojim bi BiH nastupala prema institucijama EU.

Predviđa pet zajedničkih tijela, od kojih je ključni Kolegijum za evropske integracije u kome su predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, entitetski i kantonalni premijeri, te gradonačelnik Brčko disktikta. Odluke se donose jednoglasno u skladu sa ustavnim nadležnostima za materiju koja je predmet odluke.