latinica  ћирилица
11/02/2016 |  17:44 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Sindikat: Novim zakonom ne smanjivati radnička prava (VIDEO)

Izmjenjenim Zakonom o palatama i kolektivnim ugovorom ne smiju biti smanjena, ionako narušena radnička prava - stav je Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.
Sindikat: Novim zakonom ne smanjivati radnička prava - Foto: RTRS
Sindikat: Novim zakonom ne smanjivati radnička pravaFoto: RTRS

Predsjednik sindikata Dragan Gnjatić kaže da bi, prema njegovim saznanjim, naknada za minuli rad u iznosu 0,5 odsto za godinu staža, mogla da bude smanjena na 0,3 odsto što je nedopustivo.

Ministar rada i boračko-invalidske zašite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da Zakon o platama ide u Parlament Srpske, ali da se još ne zna u kom će smjeru ići izmjene. Ističe, da zakonska regulativa treba da bude što je moguće više usaglašena na nivou Republike Srpske za sve profesije, jer smatra da je to jedina garancija da neće biti određenih animoziteta unutar različitih djelatnosti. U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture podsjećaju da u Srpskoj ima oko 22.000 nezadovoljnih prosvjetnih radnika u institucijama nauke i kulture koji su potcijenjeni posljednjih osam godina, jer njihovi koeficijenti nisu ujednačeni s ostalim visokoobrazovanim budžetskim korisnicima. Oni su poručili da će se boriti za svoj položaj. 

Manji koeficijenti u odnosu na ostale budžetske korisnike, regres i topli obrok već uračunat u koeficijent, neisplaćivanje 5,7 miliona KM naknada za prevoz i jubilarne nagrade, nadoknađivanje praznika - samo su neki od argumenata koje taj sindikat navodi kao razloge za odbranu, kako kažu, ionako malih radničkih prava. Dodatno nezadovoljsto proizvešće, ako se pokaže tačnom informacija, kažu u sindikatu, umanjivanje naknada za minuli rad u iznosu 0,5 odsto za godinu staža na 0,3 odsto.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, kaže da insistiraju da se ta klauzula niko ne dira, da ostane kako jeste, jer imaju mnogo argumenata da to ostane tako.

Јela Dakić, predstavnica Predškolskih ustanova Republike Srpske, kaže da više ne bi smjelo da se dešava da bilo koji zakon bude donesen po hitnom postupku.

Na pitanje da li ima informaciju da će Zakon o platama ići na doradu kako bi bio prilagođen Zakonu o radu, prema kojem se koeficijent za minuli rad obračunava sa 0,3 odsto, ministar Savanović je odgovorio da nema takvu informaciju. Ipak, mišljenja je da zakonska regulativa treba da bude što je moguće više usaglašena na nivou Republike Srpske za sve profesije.

Prema njegovim riječima, to je jedina garancija da neće biti određenih animoziteta unutar djelatnosti.

Gnjatić je upitao zašto plate u ovoj oblasti nisu ujednačene s onima što imaju koeficijent 0,6, rekavši da se zna o kome govori - o Elektroprivredi, a nisu javno preduzeće.

U sindikatu poručuju da će tražiti da se formira zajednička komisija sa Ministarstvom prosvjete i kulture koja će donijeti novi granski posebni kolektivni ugovor za obrazovanje, nauku i kulturu, kako se ne bi stvorio međuprostor 20. marta kada prestanu da važe dosadašnji ugovori.