latinica  ћирилица
11/02/2016 |  20:27 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Kasipović: Odluka SM dokaz da se u BiH vodi neprincipijelna politika

Potpredsjednik Vlade RS i ministar pravde Anton Kasipović izjavio je, gostujući u programu Radija Republike Srpske, da je Savjet ministara usvajanjem mehanizma koordinacije bez mišljenja predstavnika vlasti u Srpskoj pokazao da se u BiH vodi neprincipijelna politika.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

Kasipović je istakao da ovakvim ponašanjem Savjet ministara predstavlja problem za sve građane u BiH i šteti svim procesima unutar BiH te stavlja upitnik na aplikaciju za članstvo u EU.

- Vlada Republike Srpske je morala reagovati. O odluci Savjeta ministara raspravljaće i Narodna skupština Republike Srpske. Ovakva odluka šteti procesu pridruživanja i kredibilnosti aplikacije za članstvo u Evropsku uniju. Potrebno je vratiti se na poziciju prije usvajanja mehanizma koordinacije, jer se mora čuti riječ Republike Srpske, naglasio je ministar Kasipović za Radio RS.

Govoreći o usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini Srpske, ministar je izdvojio Zakon o suzbijanju kriminala, korupcije i najtežih oblika privrednog kriminala.

- Usvojeni zakon može doprinijeti kvalitetnijoj borbi protiv korupcije i kriminala. Prilikom pripreme Zakona urađeno je sve što su predlagali stručnjaci iz ove oblasti a ispoštovana je i rnaija odluka Narodne skupštine i Ustavnog suda, istakao je Kasipović.

Novim Zakonom ukida se Specijalno tužilaštvo ali u skladu sa tim formirano je novo odjeljenje, koje sada ima jasno propisane nadležnosti. Kasipović ističe da će u periodu tranizicije sve funkcionisati normalno i neće dolaziti do zastare predmeta.

U Narodnoj skupštini Srpske usvojen je i Zakon o stečaju, koji bi prema riječima ministra pravde trebalo da između ostalog skrati postupak pokretanja stečaja, i dovede do veće osposobljenosti stečajnih upravnika.

Kada je riječ o strukturalnom dijalogu koji se vodi na nivou Bosne i Hercegovine, Kasipović naglašava da je prva runda pregovora dobro završila.

-Sada je na učesnicima ovog dijaloga da se uvoje novi zaključci među kojima bi bila jasno navedena nadležnost Suda BiH i riješen problem retroaktivne primjene prava, a sve zbog pravičnosti postpuka i prava građanina kojemu se sudi.

Do kraja 2016. godine u Narodnu skupštinu trebalo bi da bude upućen Prijedlog novog krivičnog zakona, rekao je ministar pravde Anton Kasipović, gostujući u programu Radija Republike Srpske, a u pripremi je i novi zakon o zviždačima kojim bi u potpunosti bili zaštićeni oni građani koji prijave djela kriminala i korupcije.