latinica  ћирилица
11/02/2016 |  20:40 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Kormarkova: Vidljivo da Srpska intenzivira privrednu aktivnost (VIDEO)

Aktuelna politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj, reformski procesi, samo su neke od tema odvojenih sastanaka ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović i ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem u Banjaluci.
Premijerka Cvijanović primila ambasadorku SAD u BiH Morin Kormak - Foto: SRNA
Premijerka Cvijanović primila ambasadorku SAD u BiH Morin KormakFoto: SRNA

Kormakova kaže da je vidljiv napor i želja da se u Republici Srpskoj intenzivira privredna aktivnost i da se poveća obim stranih i domaćih investicija.

Rasterećenje privrede, stabilizacija privrednih prilika i privredni razvoj, povećanje efikasnosti javne uprave i stvarenje uslova za otvaranje novih radnih mjesta. Premijerka Srpske jasno je predstavila planove Republike američkoj ambasadorki u BiH.

Kormakova kaže da ne želi da se miješa u dogovore političkih faktora u BiH, ali je naglasila da je mehanizam koordinacije prva korak koje BiH treba da napravi na evropskom putu, jer je važan i za podnošenje aplikacije za članstvo u EU. Ohrabrujuće je to što je vlast u Republici Srpskoj  fokusirana ka EU integracijama, kaže Kormakova.

Napor koji treba da učini politika u narednom periodu mora da bude usmjeren na ekonomski razvoj, kaže ministar Đokić, a u tome nam treba više podrške i saradnje na međunarodnom nivou. Naveo je da su važna četiri faktora integracije na kojima se može graditi budućnost na ovim prostorima.

Poljoprivreda, saobraćaj, turizam i razvoj obrazovnog sistema u funkiciji unapređenja znanja i prilagođavanja potreba tržišta su faktori oko kojih se može graditi zajednički ekonomsko-društveni rast i razvoj BiH, koji pružaju veliku razvojnu šansu, bez obzira na nadležnost i druge faktore koji su realnost u BiH.

Kormakova kaže da se američki stav u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH nije promijenio. Nada se da će za vrijeme svog mandata imati sastanak sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, ali da do sad za to nije bilo razloga. Ona je održala predavanje studentima banjalučkog Ekonomskom fakulteta. Naglasila je da je osim političkih i ekonomskih reformi, razvoj obrazovanja i borba protiv korupcije prioritet SAD u BiH.