latinica  ћирилица
11/02/2016 |  22:11 ⇒ 23:29 | Autor: RTRS

Beograd- Sputnjik obilježio godišnjicu

Novinska agencija "Sputnjik Srbija" obilježila je prvu godinu rada. Proslavi u Narodnom pozorištu u Beogradu prisustvovali su predsjednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik i Tomislav Nikolić, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i brojne javne ličnosti iz političkog i kulturnog života Srbije.
Godišnjica "Sputnjika" - Foto: SRNA
Godišnjica "Sputnjika"Foto: SRNA

Došli smo u Srbiju kada se ovdje osjećala potreba za drugim medijem, a za godinu dana smo uspjeli da se pozicioniramo na medijskom nebu Srbije, rekla je glavna i odgovorna urednica Sputnika Srbije.

- Uspjeli smo da prikažemo da istina nije crno-bijela i da nije samo jedna. Da ne dozvolimo da se spusti zavjesa koja prijeti da postane gvozdena zavjesa između jednog dijela svijeta koji nazivaju istokom i drugog koji nazivaju zapadom - rekla je Ljubinka Milinčić.

Dolazak Sputnjika je dobra vijest za Srbiju i Republiku Srpsku, jer doprinosi objektivnosti i mogućnosti da se čuje i druga strana, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Drago mi je što su ruski mediji sa stanovišta onoga što su učinili na globalnom planu uspjeli da pariraju globalnim sistemima kakav je Si-eN-eN, Bi-Bi-Si i neki drugi. Raša tudej i Sputnik su učinili ogroman prodor u tom pogledu i moja podrška svemu tome je i razlog zašto sam večeras ovdje - rekao je Dodik.

- Јako je dobro da područje Srbije i Republike Srpske, odnosno Balkana, zauzimaju i oni koji misle i koje nam prosljeđuju informacije koje nam upotpunjuju znanje u svijetu u kom živimo - rekao je režiser Emir Kusturica.

Sergej Kučetkov iz Sputnjika Rusija zahvalio je svima koji su doprinijeli da ova agencija bude ravnopravna na medijskom nebu i Srbije, ali i Republike Srpske. 

Srbija je jedna od 29 zemalja svijeta u kojoj je prošle godine počeo da radi Sputnjik. Portal i radio dio su međunarodne korporacije "Rusija sevodnja" - Rusija danas.

Sputnjik je danas medij kojem se vjeruje. Po uređivačkoj politici nezavisan od Moskve, u glavnom gradu Rusije ima četiri dopisnika, ali i dopisnike u 29 zemalja.

Tekstove za ovih godinu dana preuzimali su svi najuticajniji i najtiražniji mediji u Srbiji i regionu, što je za Sputnjik najbolja potvrda ekskluzivnosti, uravnoteženosti, profesionalizma.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su glumica Biljana Đurović i solistkinja opere Narodnog pozorišta Sanja Kerkez.