latinica  ћирилица
12/02/2016 |  10:57 | Autor: SRNA

Pakistan: Uhapšeno 97 militanata

Pakistan je u južnom gradu Karačiju uhapsio 97 militanata iz Al Kaide i grupe Laškar e taiba, uključujući trojicu komandanata, i spriječio planirani napad radi solobađanja ubice američkog novinara Danijela Perla, saopštila je danas vojska.
Pakistan (ilustracija RTRS) -
Pakistan (ilustracija RTRS)

Ovi ljudi optuženi su da su umiješani u velike napade na dvije pakistanske vazduhoplovne baze, aerodrom u Karačiju, nekoliko regionalnih obavještajnih centara i policijske objekte od 2009. do 2015. godine.

"Naš zaključak je da sve ove terorističke grupe pokušavaju da sarađuju međusobno radi izvršenja terorističkih napada", rekao je vojni portparol general-pukovnik Asim Badžva.

On je odbio da saopšti više detalja, uključujući informacije o tome kada su hapšenja izvršena.

Nekoliko uhapšenih učestvovalo je u planiranju napada na centralni zatvor u Hajdebaradu, radi oslobađanja Halida Omara Šeika. Šeik je oteo i ubio novinara "Vol strit džurnala" Danijela Perla 2002. godine.

U napadu na zatvor trebalo je da učestvuje šest bombaša samoubica i još 19 ljudi, rekao je Badžva. U zgradi u kojoj su se militanti krili otkriveno je više od 350 kilograma eksploziva.

U racijama je zaplijenjeno i nekoliko pušaka koje su ranije ukradene u napadima na pripadnike policije.

Vojni portparol je rekao da plan bio 90 odsto spreman za realizaciju.