latinica  ћирилица
12/02/2016 |  15:24 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Nikolić odlikovao predsjednike više od 20 afričkih država

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom Dana državnosti Srbije - 15. februara, potpisao je ukaze o odlikovanju institucija, pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i pojedinaca među kojima su i predsjednici više od 20 afričkih zemalja.

Među odlikovanima za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa sa Srbijom su predsjednici Alžira, Angole, Bocvane, Etiopije, Јužnoafričke Republike, Konga..., kao i kralj Maroka Muhamed Šesti i predsjedavajuća Komisije Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Nikolić je Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u prosvjetnoj djelatnosti, a povodom 150 godina rada, odlikovao Gimnaziju u Kruševcu.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Srpsko geološko društvo, Institut "Mihajlo Pupin", Prva tehnička škola iz Kragujevca, Prirodnjački muzej iz Beograda, a među odlikovanima su i institut Zemun Polje i Matematička gimnazija u Beogradu.

Nikolić je odlikovao i selektora Vaterpolo reprezentacije Srbije Dejana Savića, a posthumno advokata Veljka Guberinu i košarkaškog trenera Ranka Žeravicu.

Odlikovani su i akademik Milovan Danojlić, za humanitarnu delatnost Arno Gujon, zatim Helen Delić Bentli iz SAD, Zvonko Bogdan, Mira Stupica, ali i članovi rok sastava "Јu grupa" Dragi Јelić i Živorad Žika Јelić, kao i druge ličnosti za izuzetne zasluge u svojoj djelatnosti.