latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:00 ⇒ 17:02 | Autor: TANЈUG

Sukobi u Atini - uhapšeno četvoro, povrijeđeno 10 policajaca

Najmanje četiri osobe su uhapšene, a 10 policajaca je povrijeđeno u današnjim sukobima grčkih poljoprivrednika i policije u Atini zbog najavljene reforme penzionog sistema i podizanja poreza.
Haos u Atini - Foto: TANЈUG
Haos u AtiniFoto: TANЈUG

Demonstranti su na policiju bacali paradajz, polomili su prozore na zgradi Ministarstva poljoprivrede i palili kontejnere.

Policija je bacila suzavac i uhapsila četiri osobe, prenijela je agencija AFP.

Zvaničnik atinske policije Nikos Toskas je kazao da je 10 policajaca povrijeđeno, od kojih su dvojica hospitalizovana.

Oko 2.000 poljoprivrednika sa Krita sukobilo se sa policijom koja čuva ulaz u Ministarstvo poljoprivrede.

"Farmeri su pokušali da potisnu policiju ispred ulaza u Ministarstvo, pa je policija upotrebila suzavac da ih zaustavi", rekao je policijski zvaničnik.

U Atini se, kasnije popodne, tek očekuju masovne demonstracije na Trgu Sintagma.

Sukobi poljoprivrednika i policije izbili su i na autoputevima, koji vode ka grčkoj prestonici.

Na istoku Grčke, poljoprivrednici su traktorima zaobišli policijski kordon i blokirali glavni autoput ka atinskom međunarodnom aerodromu, prenosi AP.

Policija je na autoputu, koji vodi ka Atini, koristila suzavac kako bi rastjerala poljoprivrednike koji su tražili da im se omogući ulazak na traktorima u grčku prestonicu uprkos zabrani vlade.

Poljoprivrednici iz cijele zemlje danas u Atini protestuju zbog novih mjera štednje pošto ljevičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa planira da podigne penzione doprinose i poreze kako bi se smanjio grčki budžetski deficit.

Prošle nedjelje su se policija i demonstranti sukobili ispred trga Sintagma u Atini gdje je organizovan generalni štrajk.

Grčka vlada se nada da će obezbijediti treću rundu međunarodne pomoći prihvatajući dalje rezove i povećanja poreza koje traže međunarodni kreditori, a ako realizuju svoje planove o novim mjerama štednje, po 11. put će smanjiti penzije od 2010. godine.

U popodnevnim satima se očekuje masovan protest na atinskom trgu Sintagma.