latinica  ћирилица
13/02/2016 |  08:37 ⇒ 10:15 | Autor: TANЈUG

Pupovac: Porast netolerancije i mržnje prema manjinama

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac uputio je pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj, piše "Јutarnji list".
Milorad Pupovac - Foto: TANЈUG
Milorad PupovacFoto: TANЈUG

U pismu na četiri strane Pupovac je nabrojao slučajeve prijetnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja, od čega nije pošteđen ni on sam, navodi list.

Isto pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković, predsjednik Sabora Željko Reiner, a kako kaže sam Pupovac o njemu su obaviješteni potpredsjednici vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

"Predstavnici manjina su još u maju upozoravali na porast ksenofobije. Tada smo imali vrlo sadržajan razgovor s predsjednicom, a kako je njena i ustavna dužnost da štiti ljudska prava i prava manjina, vidjevši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo", rekao je Pupovac.

Pupovac je upozorio da neki na političke rasprave o Vladi i njenom programu odgovaraju kampanjom netolerancije i mržnje, a poruke pojedinih članova Vlade i Sabora doživljavaju kao podsticaj i podršku za tu kampanju.

"Godinama, decenijama građena tolerancija i priznavanje političkih i identitetskih razlika time se razara pred našim očima i prijeti da ugrozi elementarna demokratska dostignuća, političku stabilnost i društvenu sigurnost u našoj zemlji", napisao je Pupovac.

U pismu se navodi da je u protekle dve-tri nedjelje više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, vjerskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija "doživjelo prijetnje i izlive govora mržnje", a u slučaju aktiviste za ljudska prava Zorana Pusića prešlo se s reči na djelo i, uz grafite u kojima mu se želi smrt, nožem su izbušene gume na njegovom automobilu.

"Јutarnji" piše da ono što se u pismu spominje prvi put podatak je da je odnedavno i Pupovac izložen otvorenim uvredama.

"Navešću primjer vlastitog iskustva u istom vremenu, jer sam u njemu i sam iskusio posljedice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u centru Zagreba doživio sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, komšije, studenti i saradnici koji su se zatekli u mom društvu ili mojoj blizini, da nepoznati ljudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa "Za dom, spremni!" ili izvikuju "Pupovac, četniče, idi u Srbiju", naveo je Pupovac u pismu.