latinica  ћирилица
13/02/2016 |  11:55 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Antikoruptivni zakoni jedini razlog blokade rada institucija u Distriktu Brčko? (VIDEO)

Višemjesečna kriza izvršne i zakonodavskne vlasti u Distriktu nije uzorokovana neusvajanjem Regulacionog plana sa džamijom u centru grada kažu u opoziciji, ali i pojedini poslanici i funkcioneri same skupštinske većine. Za njih su antikoruptivni zakoni, čiji su prijedlozi još u ladicama, jedini razlog blokade rada institucija u Distriktu.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Institucije Distrikta najkorumpiranije su u BiH, i to je osnovni razlog višemjesečne krize i blokade rada Vlade i Skupštine, smatraju u opoziciji. Potvrđuje to, kažu, između ostalog, prijedlog antikoruptivnih zakona kojeg je opozicija predlagala još prije godinu dana, ali su ih vladajuće koalicione stranke odbacile. Ovih dana i ove stranke, pominju mogućnost uvrštavanja u proceduru tri antikoruptivna zakona.

Opstrukcija je i u samoj skupštinskoj komisiji, koja je morala da brine o korupciji. Paralizovana je Vlada, Skupština i sve institucije u lancu odgovornosti, priznaju u Komisiji, ali ne navode, odakle "vjetar duva".

Adem Rebić, poslanik SBiH i predsjednik skupštinske komisije za borbu ptoiv korupcije, kaže da "Vlada funkcioniše, sve bi bilo jednostavnije, ali moram da pomenem i to da je Vlada funkcionisala unazad pet-šest mjeseci, i da ti zakoni ni tada nisu došli na Dnevni red Vlade".

U Vladi precizni: Opstrukcija nije zbog izgradnje džamije, koja se ovih dana pominje kao razlog za krizu. Prvi čovjek brčanske vlade Anto Domić kaže da su stvarni razlozi izrada Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakon o uzbunjivanju i javljanju, osnivanju nezavisnog tijela koje bi se borilo protiv korupcije, i set zakona o porezima.

Usvajanjem antikoruptivnih zakona, zakona o porezima i formiranje nezavisnog antikoruptivnog tijela, na udar bi došli pojedinci i grupe u Brčkom ali i van njega. Procesuirani bi bili akteri u kriminalnoj privatizaciji, korumpirane grupe u izvršnoj, zakonodavnoj pa i sudskoj vlasti, kao i nepotizan.