latinica  ћирилица
13/02/2016 |  14:27 | Autor: TANЈUG

Njemačka vraća hiljade migranata u Austriju?

Na hiljade migranata biće vraćeno iz Njemačke u Austriju, a ako Berlin nastavi sa takvom strategijom ove godine će sa sjeverozapada doći do 30.000 ekonomskih izbjeglica, piše bečki dnevnik "Kronen cajtung".

List ukazuje na to da je samo tokom januara iz Njemačke u Austriju vraćeno 3.723 Marokanaca, Alžiraca, Egipćana.

Јoš u oktobru prošle godine je austrijski kancelar Verner Fajman rekao da je takav razvoj nerealan.

Dok se ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane Austrije bore za uspostavljanje djelotvorne zaštite državne granice na jugu, hiljade ekonomskih izbjeglica dolazi u zemlju iz susjedne Njemačke.

Berlin, kako navodi list, očigledno sprovodi brzo vraćanje izbjeglica u pravcu Austrije, što je negirao kancelar Fajman.

Dnevno iz Njemačke u Austriju biva vraćeno između 50 i 200 ekonomskih izbjeglica.

U januaru su prosječno iz Njemačke vraćane 123 osobe, a u februaru se taj broj, kako navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, smanjio prije svega jer je smanjen pritisak izbjeglica koje su dolazile sa juga u Njemačku.

Austrijske vlasti nisu zadovoljne djelovanjem susjeda jer će vraćeni migranti ili pokušati na ilegalan način ponovo do dospiju u Njemačku, ili će podnijeti zahtjev za dobijanje azila u Austriji, sa gotovo nikakvim izgledima na pozitivan odgovor.

Da bi riješili problem sa protjerivanjem ekonomskih migranata, koje vraća sada Njemačka, ministri unutrašnjih poslova Јohana Mikl-Lajtner i odbrane Hans Peter Doskocil planiraju put u Maroko kako bi se zaključio sporazum o readmisiji.