latinica  ћирилица
13/02/2016 |  19:05 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Počinje izgradnja prvog vjetroparka u RS (VIDEO)

Poslije desetogodišnjeg istraživanja potencijala vjetra u Hercegovini, u ovoj godini trebalo bi da počne izgradnja prvog vjetroparka u Republici Srpskoj. Koncesionar je preduzeće „Eol prvi“, sa sjedištem u Nevesinju.
Vjetropark u Nevesinju - Foto: RTRS
Vjetropark u NevesinjuFoto: RTRS

Najpogodnija lokacija za to je planina Trusina, jugoistočno od Nevesinja. Rezultati istraživanja potencijala vjetra pokazali su, između ostalog, da je prosječna godišnja brzina vjetra na Trusini, iznad osam metara u sekundi.

Prema tvrdnjama koncesionara, veća je za oko četrdeset odsto, u odnosu na evropski prosjek, a za trideset odsto u odnosu na lokalitete u regionu, na kojima su već izgrađeni vjetroparkovi.

Vjetropark „Trusina“ biće građen na tri lokaliteta. Umjesto prvobitnih sedamnaest, biće podignuto 15 turbina, pojedinačne instalirane snage 3,3 megavata. Projektovana visina stubova je osamdeset četiri metra.

"Smanjili smo sa 51 megavat na 49,5 ali smo uskladili snagu sa propisima Regulatorne komisije za energetiku", rekao je Zlatko Mandžuka direktor „Eol prvi“ d.o.o. Nevesinje.

Mandžuka je potvrdio da će isporučilac turbina biti danski „Vestas“. Od dobijanja koncesije, krajem 2012. zbog usklađivanja stanja na terenu sa tehničkim rješenjima, rokovi za izgradnju su prolongirani. Potpisane su i dvije izmjene koncesionog ugovora.

Nama je cilj da sačuvamo invesitora i sačuvamo koncesiju. Uporedo vodimo i aktivnosti za vjetropark Hrgud,..radiće ga Elektroprivreda RS", izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Vrijednost projekta „Trusina“ je oko 145 miliona maraka, od čega 87% kapitala ulaže britanska firma „Kermas“, deset odsto „Eol prvi“, a tri odsto je obaveza Opštine Nevesinje.

Godišnja proizvodnja struje projektovana je na stotinu pedeset megavata. Montaža turbina i pruključenje na mrežu planirani su za narednu godinu. Sa vjetroparkom „Hrgud“, u opštini Berkovići, vjetroelektrane bi imale instaliranu snagu oko stotinu megavata.