latinica  ћирилица
14/02/2016 |  09:34 | Autor: SRNA

Lozo: Vrijeme za bavljenje istorijom nastanka Srpske

Predsjednik Udruženja istoričara "Dr Milan Vasić" iz Banjaluke Predrag Lozo istakao je da je krajnje vrijeme za ozbiljnije i organizovanije bavljenje istorijom odbrambeno-otadžbinskog rata i nastanka Republike Srpske.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

On je naveo da je jedan od koraka ovog udruženja u tom pravcu izdavanje monografije, koja bi pored ovih oblasti, posebno sadržavala odjeljak o zločinima nad srpskim narodom u BiH od 1992. do 1995. godine, a koja bi trebalo da bude objavljena krajem ove ili početkom naredne godine.

Lozo je rekao da je drugi aspekt njihovih aktivnosti "kultura sjećanja i pamćenja" na žrtve genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, kao i na žrtve svih srpskih stradanja u 20. vijeku.

"Projekat je nastao kao višemjesečni seminar sa najeminentnijim domaćim predavačima iz ove oblasti, koji je podrazumijevao i posjete stratištima, izložbe, razna predavanja i slično. Ovaj spektar aktivnosti veoma je značajan zbog dizanja svijesti našeg naroda o stradanju, ali i zbog prevencije sličnih pojava u budućnosti", naglasio je Lozo.

On je dodao da se najnoviji poduhvat Udruženja, pod nazivom "Plemenito", bavi bogatom i pomalo zapostavljenom prošlošću Srba u srednjem vijeku na prostoru današnje BiH.

"Srednjevjekovni izvori, od povelja i pisama, preko grobalja, stećaka odnosno mramorja, sa uglavnom ćiriličnim natpisima, preko manastira i drugog govore o kontinuitetu našeg postojanja na ovim prostorima", objasnio je Lozo.

Lozo smatra da Republika Srpska, kao nastavak tog kontinuiteta, prije svega u duhovnom, kulturološko-nacionalniom smislu, mora više pažnje posvetiti tom periodu.

"Pogotovu je takvo nešto neophodno ako se uzme u obzir sve flagrantnije falsifikovanje i fabrikovanje `željene` istorije ovog područja u srednjem vijeku, koje u pojedinim zajednicama u našem okruženju dobija morbidne i karikaturalne obrise", upozorio je Lozo.

Lozo je podsjetio da je Udruženje istoričara "Dr Milan Vasić" nastalo 2011. godine, kao tada jedino stručno udruženje studenata istorije i istoričara u Republici Srpskoj.