latinica  ћирилица
14/02/2016 |  09:58 ⇒ 12:00 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh Kiril: Zajedno formirati novu globalnu civilizaciju

Susret poglavara dviju crkava je podstrek da se na osnovu moralnog konsenzusa formira nova globalna civilizacija koja će doprinijeti da se savlada terorizam, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

„Zajedno moramo da radimo na formiranju nove globalne civilizacije na osnovu moralnog konsenzusa. Vjerujem da je to moguće. U tom duhu, moj susret sa papom Franjom je bio veoma važan“, istakao je patrijarh u intervjuu za RT.

On je naveo da je susret poglavara dviju najvećih crkava potvrdio zainteresovanost da se dostigne moralni konsenzus, koji je zasnovan na vjeri u Gospoda Isusa Hrista, u Njegove zapovjesti i u Njegove zakone.

Prema riječima patrijarha, iste zapovijesti i zakoni postoje i u muslimanskom svijetu, ali i u humanizmu.

„Danas se sve više udaljavamo od onoga što nas je nekad zbližavalo na ontološkom nivou. Ukoliko se to nastavi, naša civilizacija nema perspektivu. Mi ne možemo da živimo na istoj planeti a da imamo dubinske suprotnosti na ontološkom nivou“, rekao je patrijarh.

Raul Kastro uručio odlikovanje patrijarhu Kirilu

Kubanski predsjednik Raul Kastro dodijelio je najviše nacionalno odlikovanje ruskom patrijarhu Kirilu, pozdravljajući njegovu ulogu u odnosima Kube i Moskve. 

Raul Kastro je dodijelio ruskom patrijarhu orden koji nosi ime Hosea Martija, kubanskog nacionalnog heroja, na ceremoniji u vladinoj Palati revolucije u Havani.

Ceremonija je održana dan nakon istorijskog susreta ruskog patrijarha i pape Franje. Oni su se u petak sastali u Havani, što je prvi susret poglavara dviju crkava od raskola 1054. godine.

Patrijarh se nešto kasnije susreo i sa vođom kubanske revolucije Fidelom Kastrom, sa kojim je razgovarao o situaciji na međunarodnoj sceni.