latinica  ћирилица
14/02/2016 |  11:11 | Autor: SRNA

Ivanišević: Izmjestiti šehide iz Memorijalnog centra Potočari

Direktor beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević ističe da su u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni, uglavnom, muslimanski vojnici, koji su ubijali srebreničke Srbe, te da je došlo vrijeme da se oni izmjeste.
Milivoje Ivanišević - Foto: Novosti.rs
Milivoje IvaniševićFoto: Novosti.rs

Ivanišević smatra da je konačno došlo vrijeme da se domaća i svjetska javnost upozna o činjenici da se u mezarju u Potočarima nalaze lica neposredno odgovorna za stradanje srpskog stanovništva, ne samo tog kraja, već širom Republike Srpske.

"Prošlo je već 20 godina i vrijeme je da se zna ko je tu pokopan. Tu su pokopani muslimanski borci, šehidi. Civila je otprilike tri odsto, a sve ostalo su borci", navodi Ivanišević.

On napominje da na mezarje u Potočarima dolaze predstavnici diplomatskih predstavništava, predstavnici i Republike Srpske i Srbije da se poklone muslimanskim civilima koji su izgubili život tokom prošlog rata.

"To, međutim, nisu civili. Došlo je vrijeme da se muslimanski vojnici, šehidi sklone sa tog prostora memorijalnog centra i da se pokrene inicijativa da to groblje bude za civile sa tog prostora i srpske i muslimanske", navodi Ivanišević.

On napominje da njegov Institut ima konkretna imena sahranjenih Bošnjaka u Memorijalnom centru, a kao primjer navodi da je tu sahranjeno kompletno rukovodstvo glavnog štaba Osme operativne grupe /Armije BiH/.

Tu su sahranjeni i mnogi komandanti brigada, nosioci najviših odlikovanja, koja su dobili za paljenje srpskih sela i uništavanje stanovnika srpske nacionalnosti.

"Imamo dokumente u kojima je navedeno za šta je ko odlikovan. Odlikovan je, na primer, za to što je učestvovao u napadima na sela Ratkovići, Brežani i Podravanje, a tamo je ubijeno više od sto srpskih civila. Neko je dobio za to odlikovanje, a kada je poginuo u nekoj borbi, zakopan je u mezarju", pojašnjava Ivanišević.

On objašnjava da su u mezarju sahranjeni i oni muslimanski borci koji su poginuli 1992. godine u napadima na srpska sela oko Srebrenice, a ima i boraca koji su iz lokalnog groblja Kazani iz Srebrenice iskopani, pa premješteni u mezarje, ima i onih koji su poginuli u sasvim drugim krajevima, u sasvim drugo vrijeme.

"Prvo - to znači da to nisu civili, nego vojnici. Drugo, to nisu samo vojnici koji su poginuli u Srebrenici jula 1995. godine, nego svi njihovi vojnici koji su izginuli i prethodnih godina i na drugim terenima, čak i u Foči i Višegradu.

Red je da oni svoje vojnike premjeste, neka im podignu groblje i spomenike u Federaciji BiH", navodi Ivanišević.

On napominje da je od mještana Srba čuo da ne žele da dođu na to mezarje, jer su tamo sahranjeni oni koji su palili i ubijali po srpskim selima u Srebrenici.

"Kaže - `kako da idemo tamo kada je tamo sahranjen Ahmet Alić, koji je spalio naše selo i ubio moju familiju`. Kako Srbi, čije su kuće spaljene, a familije pobijene da idu na mezarje gdje se nalaze njihove ubice", navodi Ivanišević.

Nastojanjima da sahrane što više muslimana u tom memorijalnom centru, muslimani Bošnjaci žele da konkurišu čak i Јasenovcu i da dokažu da su bili žrtve "genocida".

"Memorijalni centar je mjesto gdje se podgrijeva stalna mržnja prema srpskom narodu", zaključuje Ivanišević.