latinica  ћирилица
14/02/2016 |  17:52 | Autor: Agencije

Sirijska vojska razbila uporišta terorista, na redu Raka (VIDEO)

Nakon što je povratila jedan broj strateških položaja na granici provincije Rake, sirijska vojska spremna je da napreduje ka sjevernom dijelu tog regiona, koji takođe drže teroristi.

“To će biti naredne operacije u Raki. U principu, front u toj provinciji je otvoren, počevši od područja Tabke“, navodi iranska novinska agencija Fars, citirajući neimenovani vojni izvor.

Tabka je teritorija na kojoj se nalazi sirijska vazduhoplovna baza koju je DAEŠ okupirao 2014. godine.

U međuvremenu, sirijska vojska i ostale jedinice nastavile su da napreduju ka pozicijama terorista u sjeveroistočnom dijelu provincije Hama, vraćajući pod kontrolu veliki dio auto-puta od Salamijaha do Rake.

Oni su takođe uspjeli da potisnu teroriste iz ključnog grada Itrijaha.

“Trenutno se vojska Sirije nalazi na oko 35 kilometara od vojnog aerodroma u Tabki, a njihov primarni cilj u ovom trenutku je Raka“, navode izvori.

Nakon žestokih borbi, sirijska vojska je u petak preuzela potpunu kontrolu na nad strateški važnim brdom u blizini Itrijaha, a zatim je nastavila ofanzivu duž auto-puta Salamijah- Raka.

Asad: Evropa direktan uzrok što Sirijci napuštaju domovinu

Sirijski predsjednik Bašar al Asad optužio je Evropu da je "direktan uzrok" što Sirijci bježe iz domovine.

Asad je pozvao evropske vlade "koje su direktan uzrok emigracija ovih ljudi...da pomognu povratak Sirijaca u njihovu zemlju".

U intervjuu za AFP, Asad je rekao da će njegove snage preuzeti kontrolu nad cijelom zemljom, ali i dodao da bi to moglo da potraje.

On je naglasio da će da nastavi da se bori protiv terorizma i dok traju pregovori. Asad je odbacio nedavne optužbe UN da je njegov režim kriv za ratne zločine, rekavši da su one "politizovane". Te optužbe "službe kao politička agenda...i ne pružaju dokaze", kazao je Asad.

Asad je, takođe, naveo da bi francuska vlada morala da promijeni "destruktivnu politiku" podržavanja ekstremista. Francuska, kako je rekao, primjenjuje "destruktivnu politiku pružanjem direktne podrške terorizmu". "Dužnost je Francuske da promijeni takvu politiku", istakao je Asad.

On je naveo da ne odbacuje mogućnost da bi Saudijska Arabija ili Turska mogle da pokrenu vojnu intervenciju protiv njegove zemlje. Kazao je da "ne isključuje takvu intervenciju", ali je istakao da će se njegove oružane snage "zasigurno tome suprotstaviti".

Glavni cilj sirijskih oružanih snaga u sjeveronoj provinciji Alepo je da presjeku prilaz turskoj granici. "Glavna bitka se vodi oko presjecanja puta između Alepa i Turske, za Tursku to je glavni kanal snabdijevanja terorista", naveo je Asad.