latinica  ћирилица
14/02/2016 |  19:11 ⇒ 19:26 | Autor: RTRS

Uprkos osudama Turska bombarduje položaje Kurda s obe strane granice (FOTO i VIDEO)

Turske snage bezbjednosti ubile su devet pripadnika Kurdistanske radničke partije /PKK/ na jugoistoku zemlje, objavili su danas vojni izvori.
Turska bombarduje Kurde - Foto: www.nezavisne.com
Turska bombarduje KurdeFoto: www.nezavisne.com

Devet militanata PKK ubijeno je u antiterorističkoj operaciji na jugoistoku zemlje tokom protekla 24 časa, navodi se u saopštenju iz turskog generalštaba.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala izjavio je četvrtak 11. februara da su turske snage bezbjednosti završile antiterorističku operaciju u pretežno kurdskom gradu Čizre.

Prema podacima generalštaba turske vojske, više od 900 kurdskih militanata ubijeno je u antiterorističkim operacijama od sredine decembra, prenosi "Sputnjik".

Kurdski aktivisti, međutim, tvrde da su većina mrtvih-civili.

Turska vojska je danas, drugi dan zaredom, granatirala i položaje kurdskih boraca na sjeveru Sirije.

SIRIЈA POZIVA UN DA ZAUSTAVI TURSKO BOMBARDOVANjE

Sirijska vlada osudila je tursko granatiranje kurdskih snaga na sjeveru Sirije i pozvala Ujedinjene nacije da djeluju, preneli su sirijski državni mediji.

"Ministarstvo spoljnih poslova oštro osuđuje ponovoljene turske zločine i napade na sirijski narod i teritorijalni integritet Sirije", prenijela je agencija SANA, navodi AFP.

Ministarstvo je pozvalo Savjet bezbjednosti UN da "okonča zločine turskog režima, dodaje sirijska agencija.

KURDI: NEĆEMO SE POVUĆI

Kurdi iz Sirije odbili su zahtjev Turske da se povuku sa položaja koji se nalaze u blizini granice na sjeveru Sirije, a koje je turska vojska granatirala dva dana za redom.

Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) Saleh Muslim kazao je da Turska nema prava da se miješa u unutrašnja pitanja Sirije ističući kako su Kurdi osvojili avio-bazu, koju su granatirali turski vojnici, od Nusra fronta.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je juče da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz Јedinice za zaštitu naroda (YPG) na sjeveru Sirije. On je pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

"Osvetićemo sa za svaki korak. YPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti", kazao je turski premijer.

Kurdska policija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

FRANCUZI POZIVAЈU TURSKU DA PREKINE BOMBARDOVANjE

Francusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas Tursku da prekine bombardovanje kurdskih zona u Siriji, prenose agencije.

"Francuska je zabrinuta zbog pogoršanja situacije u području Alepa na sjeveru Sirije. Pozivamo na obustavu bombardovanja, kako od strane sirijskog režima i njihvoih saveznika na čitavoj teritoriji Sirije, tako i turskog bombardovanja kurdskih zona", navedno je u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Prioritet, kako se ističe, treba da bude borba protiv Islamske države i primjena sporazuma koje su u Minhenu u petak postigle velike sile.

Turska armija granatirala je danas položaje kurdske milicije na sjeveru Sirije drugi dan za redom, dok je Rusija jasno stavila do znanja da će nastaviti sa bombardovanjem sirijskih pobunjenika.