latinica  ћирилица
14/02/2016 |  20:17 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Povratničke muke Srba u Podgrmeču- bez posla i perspektive život se polako gasi (VIDEO)

U podgrmečkim selima Sanskog Mosta i Bosanske Krupe život se polako gasi. Stariji umiru, mladi se ne vraćaju. Posla nema, a ni uslova za povratak.
Podgrmečka sela bez Srba - Foto: RTRS
Podgrmečka sela bez SrbaFoto: RTRS

Iz godine u godinu Srba u Podgrmeču sve je manje, a mnogobrojna sela mogla bi uskoro postati potpuno pusta.

Na području Bosanske Krupe i Sanskog Mosta do posljednjeg rata živjelo je skoro 40 hiljada Srba. Danas ih je dvadeset puta manje. Mještani grmečkih sela ističu da su zaboravljeni i prepušteni sami sebi, pa preživljavaju kako umiju i znaju. 

Lušci Palanka nekad je bila jedna od najrazvijenijih mjesnih zajednica Opštine Sanski Most. Danas je slika sasvim drugačija.

U Palanci su problemi od komunalne ifrastrukture, pa nadalje, da ne spominjem vodovod, a i putevi za sela, kaže Duško Delić.

Škola je u predratno vrijeme brojala hiljadu učenika, a sad smo svedeni po svim pitanjima, na rubu siromaštva i bijede", smatra Borislav Tešić.

Ista situacija je i sa druge strane Grmeča, na teritoriji Bosanske Krupe.

"Doktor nam dolazi u 15 dana jednom, a desi se i taj jedan put da ne dođe. Nemamo prodavnicu, prodavnica nam je 18 kilometara odavde", kaže Branka Radošević iz Јasenica dok Slavko Bursać iz Gornjih Petrovića dodaje: "Nema kuća, nema ništa. Niti ko šta pomaže, niti gleda".

U opštinskoj administraciji ističu da diskriminacije nema ni po jednom osnovu.

"Јa bih volio da je bolje u smislu kvaliteta života svih građana, bez obzirra na vjeru i naciju, ali ovdje svik djelimo sudbinu zajedničku", izjavio je za RTRS Armin Halitović načelnik Opštine Bosanska Krupa.

Ipak, statistika je neumoljiva. Prije rata na području Bosanske Krupe živjelo je preko 13 hiljada Srba. Danas ih je daleko manje.

"Na području Opštine Bosanska Krupa postoji jedan veći broj, veći od ovih u samom gradu, a po nekim podacima oko 500 ljudi živi na području Opštine Bosanska Krupa", kaže paroh krupski Karađorđe Derajić.

Ono malo preostalih Srba, rasutih u zaboravljenim selima Ćopićevog Grmeča, žive svoju tugu prepušteni sami sebi. Na pomoć drugih davno su zaboravili.