latinica  ћирилица
25/02/2016 |  18:48 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Usvojen model naplate RTV takse (VIDEO)

Odbor Јavnog radio-televizijskog sistema BiH danas je jednoglasno usvojio model naplate RTV takse putem direktnih poreza, takozvanog medijskog poreza, što je i ranije bio prijedlog rukovodstva RTRS-a, a praksa je brojnih evropskih država.
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS

Usaglašene izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu BiH biće upućene Savjetu ministara, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Rješenje za finansiranje javnih emitera je na pomolu, a mada su izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu danas jednosglasno usvojene, generalni direktor RTRS Draško Milinović podsjeća, do dogovora nije bilo lako doći.

Na potezu je prvo Savjet ministara, a potom i Parlamentarna skupština BiH da omoguće naredeni korak.

"Kada se izmjeni krovni zakon, tog momenta Vlade entiteta bi sklopile sporazum dvije strane, gdje bi dogovorili na koji način bi se izmjenili Zakoni koji omogućavaju prikupljanje direktnih poreza i upućivanje na jedinstven račun javnih emitera", izjavio je generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović.

DŽemal Šabić, generalni direktor Federalne radio-televizije kaže: "Donosimo svjež zrak u pogledu odnosa i poslovanja i omogućavamo svrstavanje javnih emitera među civilizacijske evropske".

Na godišnjem nivou prikupljanjem medijskog poreza za javne emitere prikupilo vi se oko 90 miliona maraka, a jednoglasno je prihvaćen i novi način raspodjele sredstava. BHRT-u bi pripalo 40 %, a po 30% RTRS-u i FTV-u, što je potvrdio i direktor RTRS-a.

Telekom operateri prikupljaće taksu do momenta ustanovljavanja fondova preko kojih bi se prikupljao medijski porez.

Odbor Јavnog radio-televizijskog sistema BiH od Savjeta ministara BiH očekuje da iskoriste priliku da evropske emitere postave na kolosjek razvoja, te da odluke koje se njih tiču donose u dogovoru sa odborom i rukovodstvima emitera.