latinica  ћирилица
04/03/2016 |  09:37 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Hipo Alpe- ponudili smo fer rješenje koje će rasteretiti naše klijente

Povodom jučerašnje burne rasprave o probemima klijenata sa kreditima u švajcarskim francima oglasio se menadžment "Hipo Alpe" banke, objašnjavajući način na koji bi korisnici mogli da smanje svoje obaveze i znatno olakšaju otplatu preostalih rata.
Hipo banka, Banja Luka - Foto: SRNA
Hipo banka, Banja LukaFoto: SRNA

'Hypo Group Alpe Adria AG' svjesna je problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju te je zajedno sa novim vlasnicima pripremila odgovorno rješenje za sve svoje klijente fizička lica koji imaju kredite u otplati sa valutnom kluzulom u švajcarskim francima, saopšteno je danas iz Hipo grupe.

“Sa ovim dobrovoljnim rješenjem Hipo banke u Bosni i Hercegovini pružaju svojim klijentima više nego fer rješenje, koje će ih finansijski rasteretiti, a koje ujedno predstavlja i rješenje koje neće ugroziti domaći bankarski sistem ili domaću ekonomiju“, objasnio je Ulrih Kising, predsjednik Uprave 'Hypo Group Alpe Adria'.

Primjer za preračunavanje kredita

Rješenje podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30 odsto uz konverziju u domaću valutu po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5.99 odsto, pri čemu će Banka snositi sve naknade prenosa, objezbjeđenje po novom kreditu ostaje isto, a moguće je i dalje produženje roka dospijeća do 100 odsto preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti.

Predloženo rješenje Hipo banke ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti, u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50 odsto, a koja će se osigurati za 25 odsto klijenata čija domačinstva imaju najniža mjesečna primanja.

Cilj Banke je da u narednih nekoliko mjeseci riješi i zaključi konverziju, a sa klijentima će se direktno stupati u kontakt te će biti zamoljeni da Banci do 31. marta 2016. godine dostave podatke o svojim primanjima pri čemu Banka planira da počne sa provođenjem konverzija od 18. aprila 2016. godine te da se proces konverzije završi do 1. jula 2016. godine, saopšteno je danas iz ove Banke.