latinica  ћирилица
09/03/2016 |  16:53 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Uprkos povoljnim uslovima, ograničena plastenička proizvodnja u Trebinju (VIDEO)

Iako jug Republike Srpske ima dobre prirodne uslove, plastenička proizvodnja povrća je ograničena. Koji su razlozi za to, više informacija donose kolege iz Trebinja.
Ograničena plastenička proizvodnja u Trebinju - Foto: RTRS
Ograničena plastenička proizvodnja u TrebinjuFoto: RTRS

Razloga za to je više, a osnovni su, čini se, relativno visoka početna ulaganja. Nedovoljno je i nepoznanica o prednostima proizvodnje povrća u plastenicima, ograničeno tržište i cijene, na koje utiče ponuda povrća iz okruženja. Za sada, plastenici se podižu na okućnicama, i kao dodatni izvor prihoda. 

Braća Nedjeljko i Željko Mirdinja podigli su plastenik prije sedam godina. Bez dovoljno iskustva za uzgoj ranog povrća, u investiciju od dvanaest hiljada maraka, ušli su sa dosta neizvjesnosti. Poslije dvije godine, od prodaje povrća vratili su uloženi novac. U zimskom uzgoju, kažu, uzgajali su različito povrće i tražili mjesto na tržištu.

"Svaka proizvodnja je isplativa, samo je pitanje koliko je čovjek spreman da ulaže i radi", kaže Nedeljko Mirdinja.

Prije petnaestak dana, iz šesto metara zatvorenog prostora, trgovinama su isporučili prve količine zimske salate. Očekuju rod od oko tri i po tone.
Nebojša Milišić ove zime odustao je od zimske proizvodnje. Sadnju ranog paradajza počeće za dvadesetak dana.

"Radio sam salatu prošle godine i nije bilo zarade, trebinjska pijaca prepuna robe sa strane, ne možemo da konkurišemo", naveo je Nebojša Milišić.

Plastenička proizvodnja zimskog povrća, zbog uslova tržišta, biće ograničena, i samo kao dodatni izvor prihoda.

"Ovo je dopunski posao, brat i ja imamo stalne poslove, a bi li se moglo živjeti, pa bi vjerovatno ako bi se posvetio više tome", naveo je Nedeljko Mirdinja.

" Po meni, malo je tržište, to je osnovni problem, niko neće da pokrene da se ovdje otvori pijaca kao u Čapljini", rekao je Dušan Bojbaša.

Dio poljoprivrednika ušao je u proizvodnju rasada za tržište, za proljećnu sadnju na otvorenom. Tvrde da to traži više posla i vremena od proizvodnje konzumnog povrća, a da zaradu traže u razlici prodatih količina.