latinica  ћирилица
16/03/2016 |  18:55 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

"RS Silikon" najavljuje nova ulaganja (VIDEO)

Uspješan primjer stranih ulaganja u Srpsku jeste Fabrika za proizvodnju silicijum-metala "RS Silikon" iz Bjelajaca, kod Mrkonjić Grada.
RS Silikon - Foto: RTRS
RS SilikonFoto: RTRS

U ovu fabriku je uložen 41 milion evra, a izgradnju je pomogla i Vlada sa 9 miliona. Italijanski investitor najavljuje i gradnju nove peći za proizvodnju silicijum-metala. 

"RS Silikon" na zapadnoevropsko tržište izvozi komplentnu godišnju proizvodnju silicijum-metala, od 16 hiljada tona. Za silicijum metalom, koji ima široku primjenu u proizvodnji aluminijuma, automobilskoj, hemijskoj i elektronskoj industriji, evropsko tržište vapi.

Folja Đanmikeli, direktor fabrike kaže da su glavana tržišta Italija i Njemačka.

Fabrika u Bjelajcu do sada je obezbijedila egzistenciju 120 porodica, koliko je radnika zaposleno iz ovog kraja.

Menedžement "RS Silikona" i matične italijanske kompanije "Metallege" planiraju da grade još jednu peć za proizvodnju silicijum-metala, a to znači i nova zapošljavanja.

- Bilo kakvo proširenje koje možemo realizovati svakako zavisi od domaćih uslova koji nam se nude.To je prije svega stabilna cijena električne energije - kaže Đanmikeli.

Osim 120 zaposlenih, fabrika agagažuje isto toliko radnika u kooperentskim firmama. Samo u transportu sirovine, a potom i gotovih proizvoda na evropsko tržište angažovano je sedamnaest prevozničkih firmi.