latinica  ћирилица
22/03/2016 |  16:50 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Proširenje zasada u "Popovom polju" (VIDEO)

Na plantažama preduzeća "Popovo polje", u toku je priprema zemljišta za proširenje zasada.
Popovo polje - Foto: RTRS
Popovo poljeFoto: RTRS

Zbog dobrog plasmana voća, novi zasadi u ovom preduzeću niču svake godine. Trenutno su u toku radovi na proširenju vinograda, za šta će biti utrošeno oko 400.000 maraka.

Godišnjim planom predviđeno je da se plantaže jabuke prošire za novih 20 hektara, kao i zasadi trešnje. Prošle godine ovdje je eksperimentalno počela sadnja kivija na oko tri hektara, a radi se i na proširenju sortimenta svih kultura koje se uzgajaju.

Pored postojećih 130 hektara, u planu je da se zasadi novih 150 dunuma vinove loze, uglavnom vinskih i stonih sorti. Čekaju se samo povoljni vremenski uslovi.

Ovdje se primjenjuju najsavremenije metode sadnje i uzgoja. Grožđe uglavnom završava na domaćem i tržištu okolnih zemlja. U planu je i da se ispita kako bi strane sorte vinove loze mogle da uspijevaju na području Hercegovine.

"Ove godine smo planirali da zasadimo 15 hektara vinove loze i to su sorte žilavka i šardone. Zemljište je pripremljeno, stigao je i sadni materijal. Rak za završetak je do prvog maja. Prva puna godina berbe je četvrta, a već u drugoj i trećoj godini imamo prinos- u drugoj manje, u trećoj značajan prinos a u četvrtoj puni rod", kaže agronom Radenko Ilić koji je šef vinogradarske proizvodnje.

U planu je i da se prošire zasadi jabuke, koja se trenutno uzgaja na oko 100 hektara. Od sorti najzastupljenije su golden, greni, gala, kao i pojedine lokalne vrste, a od trešnji sorte srednje i kasne epoha zrenja. Јabuka se uglavnom plasira u Evropsku uniju i Rusiju, a trešnja na domaće tržište.

"Imamo planove za proširenje ove godine kao i prethodnih. Dinamika je 20 hektara zasada. Za trešnju još nismo odredili kolika će površina biti, zavisi od vremenskih uslova, jer vidite, kakvo je vrijeme. Bilo je dosta padavina tako da se treba pripremiti teren rekao je Dragiša Bašić inženjer voćarske proizvodnje.

Kompletni zasadi na ovim plantažama nalaze se pod sistemom Global gap standarda koji garantuje visok kvalitet i omogućuje izvoz na strano tržište. I svi novi zasadi ulaze pod ovaj sistem, jer se sertifikat obnavlja svake godine.