latinica  ћирилица
24/03/2016 |  15:31 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

Tribunal: Takozvana Armija BiH gađala ciljeve UN-a i svoje položaje

Sudsko vijeće Haškog tribunala zaključilo je da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić kriv za uzimanje posmatrača UN za taoce tokom rata, te odgovoran za zločine nad stanovništvom Sarajeva, ali i da je takozvana Armija BiH gađala ciljeve UN i teritorije pod svojom kontrolom kako bi privukla pažnju međunarodne zajednice.
Haški tribunal - Foto: RTRS
Haški tribunalFoto: RTRS

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija O-Gon Kvon rekao je na izricanju presude Karadžiću u Haškom tribunalu da je prvi predsjednik Srpske bio član udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uzimanja posmatrača UN za taoce kako bi se zaustavili NATO napadi.

On je dodao da je Karadžić kriv i za udruženi zločinački poduhvat koji se odnosi na snajpersko djelovanje i granatiranje civila u Sarajevu.

Sudija je naveo i da je takozvana Armija BiH gađala snage UN, kao i ciljeve na svojim terotirijama da bi privukla pažnju međunarodne zajednice.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću počelo je u 14.00 časova, a prema planu Haškog tribunala trebalo bi da traje najduže do 16.30.