latinica  ћирилица
31/03/2016 |  06:47 ⇒ 11:45 | Autor: RTRS

Hag: Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice

U Haškom tribunalu završeno je izricanje prvostepene presude Vojislavu Šešelju, bez njegovog prisustva. Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice.
Izricanje prvostepene presude Vojislavu Šešelju - Foto: RTRS
Izricanje prvostepene presude Vojislavu ŠešeljuFoto: RTRS

11.00 - Većina članova sudskog veća smatra da tužilac nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, rekao je sudija Antoaneti. 

10.55 - Sudija Antoaneti kaže da većina članova Vijeća smatra da nisu počinjena sva krivična djela, kršenje zakona ili običaja rata koje je navelo Tužilaštvo.U Hrtkovcima nije bilo rasprostranjenog i masovnog napada na civile, a Šešeljeva odgovornost nije direktna, rekao je sudija Antoaneti. 

10.40 - Sud je našao da su Šešeljevi dobrovoljci bili "moralno potčinjeni" lideru SRS, ali ne i pod njegovom vojnom komandom kada su učestvovali u borbenim dejstvima. 

10:31 - Vijeće je saopštilo da se Šešelj pozvao na presude Mrkšiću i Karadžiću i da se oslobađajuće presude u tim slučajevima mogu primijeniti i na njega.

10.29 - Šešelj je tvrdio da dobrovoljci nisu pod njegovom kontrolom.

10:26 - "Spavao sam kao beba, jer mi je savjest potpuno mirna. Svjež sam kao rosa, što će se vidjeti danas na konferenciji", napisao je Šešelj na Tviteru.

10:23 - Optužnica sadrži devet tačaka, od toga su tri zločini protiv čovječnosti, progon, deportacija i nehumana djela.

Sudija Žan Klod Antoaneti (foto: RTRS)

10:19 - "Glavna uloga Vojislava Šešelja bila je rasparivanja mržnje i regrutovanje dobrovoljaca koji su slati na teren, pa integrisani u srpske snage, koje su djelovale u BiH i Hrvatskoj", saopštilo je Vijeće.

10:15 - Tužilaštvo tvrdi da je Šešelj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, vojnim i paravojnim snagama, "četnicima" i "šešeljevcima".

10:14 - Šešelju se stavlja na teret da je u svojim govorima potpirivao govor mržnje.

10.01 - U Haškom tribunalu je počelo izricanje presude lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Presudu čita predsjednik pretresnog vijeća sudija Žan Klon Antoaneti.

Šešelj ne prisustvuje izricanju presude (foto: RTRS)

06.47 - Očekuje se da će na kraju izricanja predsedavajući Žan-Kolod Antoneti saopštiti da li Šešelj ostaje na privremenoj slobodi u Beogradu, ili se zahtijeva njegov povratak u Sheveningen.

Lider radikala izjavio je da presuda neće uticati na Srbiju i da će se on, u podne, javnosti obratiti na redovnoj konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke.

Izricanje presude Vojislavu Šešelju iz Haškog tribunala, prenosi Radio i Televizija Republike Srpske.

Da li će Šešelj ostati na prijevremenoj slobodi u Beogradu ili će se tražiti njegov povratak u Sheveningen, odluka je na sudskom vijeću koju će saopštiti predsjedavajući, kaže advokat Toma Fila. Bude li ispod 12 godina koliko je proveo u pritvoru, ili dvije trećine od provedenih godina u Haškoj samici – Šešelj je slobodan čovjek, rekao je Fila.

Član Šešeljeve odbrane Zoran Krasić, očekuje oslobađajuću presudu, ali ipak, naglašava da iskustva govore i o nepredvidivosti Haškog suda.

Kakva god bila - Haška odluka Vojislavu Šešelju imaće manji značaj nego ona koju je Tribunal izrekao Radovanu Karadžiću, ocjena je premijera Srbije Aleksandra Vučića. U oba slučaja, kaže, kazna je pojedinačna i ne može imati pravne posljedice po Srbiju.

Izvor: Agencije