latinica  ћирилица
14/04/2016 |  12:23 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Program rada Јahorina Ekonomskog foruma 2016

Na Forumu, brojni ekonomisti i političari, među kojima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, 20. i 21. aprila, tražiće odgovore na značajna pitanja i pravce razvoja domaće ekonomije.
Јahorina ekonomski forum 2016 - Foto: ilustracija
Јahorina ekonomski forum 2016Foto: ilustracija

Kako je najavljeno, "Јahorina Ekonomski forum 2016" otvoriće diskusija "Multipolarni svijet i ekonomija – pozicija zemalja Zapadnog Balkana" u kojoj će o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima razgovarati ekonomisti i političari, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

"Novi međunarodni ekonomski poredak – uticaj ekonomija zemalja BRIKS-a?", tema je prve panel diskusije koja treba da ponudi odgovore na pitanja kakav i koliki uticaj imaju zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Јužnoafrička Republika) na globalnu ekonomiju, koliki je njihov uticaj na ekonomske i političke promjene kad su u pitanju investicije, banke i finansijska tržišta, te kako se globalne promjene odražavaju na zemlje Zapadnog Balkana.

Na drugoj panel diskusiji "Makroekonomske politike – više ili manje države?" razgovaraće se o pravcima i uticaju odluka države na privredu, šta privrednici misle o uticaju države na privredna kretanja, šta ekonomisti misle o politici monetarnog popuštanja (neograničena emisija novca i ubacivanje u finansijske tokove) koje provode najveće ekonomske sile svijeta, kakav je odgovor ekonomista, a kakav političara na dilemu veći ili manji porezi i kako na sivu ekonomiju utiču odluke države o visini poreskih izdvajanja.

Panel "(Re)industrijalizacija – conditio sine qua non ili...?" treba da ponudi odgovore na pitanja o značaju industrije u kreiranju ukupnog društvenog bogatstva, da li postoji uspješan model ekonomskog razvoja bez razvijenog industrijskog sektora, šta smo naučili iz prethodnih kriza i kako reindustrijalizaciju vide privrednici.

Tema "Geopolitički aspekt kretanja cijena sirovina na svjetskom tržištu" jedna je od najznačajnijih tema Foruma, a uticaji bezbjednosti, geopolitike i ekonomije ne mogu se više posmatrati izdvojeni jedni od drugih. Nekoliko decenija u ekonomskoj nauci je preovladavalo mišljenje da jedna država gotovo ne zavisi od svojih prirodnih resursa, a nagli rast cijena sirovina od prije nekoliko godina promijenio je stavove ekonomista širom svijeta i uzdrmao privrede onih zemlja koje su zavisne od uvoza sirovina. Sadašnji oštar pad cijena sirovina ponovo mijenja pogled na sirovine kao faktor koji utiče na ekonomsku stabilnost, geopolitički položaj i bezbjednost zemalja.

Panel diskusija "Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora - prerađivačka industrija – šansa ili slabost" postaviće pitanja o budućnosti i razvoju realnog sektora, a s ciljem definisanja odgovora i smjernica potrebnih za unapređenje prerađivačke industrije u Republici Srpskoj. Potrebno je sagledati stvarne potencijale, resurse i prednosti Republike Srpske kako bi ih, na najracionalniji način, bilo moguće upotrijebiti za unapređenje ekonomskog položaja. Panel treba da ukaže i na najveće izazove koje je u narednom periodu neophodno savladati kako bi Republika Srpska obezbijedila još efikasnije korišćenje svojih resursa.

Tema "Turizam kao pokretač rasta i razvoja privrede Republike Srpske – slučaj Јahorina" zatvara prvi dan "Јahorina Ekonomskog foruma", a kroz razgovor će se pokušati doći do odgovora na pitanje šta je potrebno kako bi Јahorina postala najisplativiji turistički potencijal?

Drugog dana "Јahorina Ekonomskog foruma 2016" govoriće se o temi "U susret Evropskoj uniji – put kojim mi idemo?". Cilj panela je da ponudi uvide u stanje i položaj koji nas čeka u Evropskoj uniji, te da odgovori na pitanja kako na naš proces integracija utiču promjene u samoj Uniji i između zemlja članica i da li smo spremni na ustupke i odricanja koja nas čekaju na putu ka Evropskoj uniji?

Više informacija na: www.swot.ba